Annons
Nyheter

IFK hoppas överleva när handbollskartan ritas om

Nyheter • Publicerad 18 september 2010

IFK Trelleborg har inget A-lag att sälja, klubben har stora skulder och en ny ungdomsförening är på väg. IFK:s handbollsordförande Patric Sandblom hoppas ändå att handbollen ska kunna överleva i IFK.

Att hålla ett A-lag i allsvenskan kostar pengar. Samtidigt har IFK genom att dra tillbaka sin allsvenska status tappat en stor del av sitt varumärke. Frågan är hur IFK Handboll nu ska dra in pengar till en skuldsatt förening som kämpar för sin överlevnad.

Annons

– Klart att ådern har strypts markant när vi inte har något A-lag att sälja till sponsorerna, så är det ju. Den större delen av sponsringen är ju borta. De pengar som kan komma in nu är de som vill hjälpa oss med det nya, HK Trelleborg och ungdomsverksamheten. Jag kan inte ge dig ett bättre svar än så, säger Patric Sandblom.

– Just nu handlar det om att städa upp, att sanera och ordna övergångar med de som vill lämna, säger IFK:s handbollsordförande.

Hur känns det efter det som har hänt?

– Det känns bittert och ledsamt, jag är oerhört förvånad över en del utfall man har läst och hört. Lika mycket skit som vi får nu, lika lite cred fick vi när vi förde upp klubben från division två till en slutspelsplats. Det är ju exakt samma personer som jobbar då som nu.

– Men det fråntar ju inte oss ansvaret för situationen. Konsekvenserna när vi åkte ur elitserien våren 2009 blev väldigt stora. Det var dålig tajming och sammanföll med en lågkonjunktur. Vi satt fast i elitseriekontrakt och vi förmådde inte lösa situationen då, säger Patric Sandblom.

Handbollskartan i Trelleborg är på väg att ritas om. I dag är föräldrar och ungdomsledare kallade till ett möte med ambitionen att bilda en ny ungdomsförening. Mycket talar för att flera ungdomslag från IFK Trelleborg kommer att följa med in den nya klubben.

Patric Sandblom hoppas och tror ändå att IFK:s handbollsverksamhet kan leva kvar.

– Det finns ungdomslag som stannar kvar. En del har sagt att de ska lämna, andra att de ska vara kvar, andra har vacklat. Det viktigaste är att försöka rädda verksamheten i IFK Trelleborg i någon form.

Kommer någon från styrelsen att vara med när ungdomsföreningen ska bildas i dag?

– Det tror jag inte, jag har inte fått någon officiell inbjudan och Bengt Gunnarsson (ungdomsordförande i IFK) är bortrest.

Annons

En av de som har ekonomiska fordringar på IFK Trelleborg är tränaren Denis Bahtijarevic som fortsätter att gå till klubbens träningar.

På fredagen var man fem spelare på plats i Södan.

– Jag har fortfarande ett jobb att sköta. Jag har skrivit ett brev till styrelsen och frågat vad mina arbetsuppgifter ska vara i framtiden men inte fått något svar, berättar han.

– Det ligger på en annan nivå än det sportsliga, det har jag ingen kommentar till, säger IFK:s ordförande Patric Sandblom.

Nicolinn Nilsson
Björn Gustavsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons