Annons
Nyheter

För höga löner sänker klubbarna

Trelleborgsklubbarna är inte ensamma. Ekonomisk kris råder på flera håll i Handbollssverige. Och utvecklingen går inte åt rätt håll.
Nyheter • Publicerad 20 november 2009

TRELLEBORG. – Klubbarna måste lära sig att sänka lönerna, säger Claes-Göran Petré, ledamot i liganämnden.

Handbollsförbundets liganämnd har till uppgift att granska elitserieklubbarnas ekonomi. Skulder, frysta löner och miljonförluster har präglat flera elitserieklubbar de senaste åren.

Annons

Det ser inte bättre ut den här säsongen.

– Jag vill inte uttala mig i enskilda fall när det gäller den granskning vi gör nu, men generellt sett ser det inte bra ut ekonomiskt. Utvecklingen pekar inte på att det blir bättre, menar Claes-Göran Petré.

Vad gör klubbarna för fel?

– Lönekostnaderna är för höga. Klubbarna måste lära sig att sänka lönerna, det är min uppfattning. Publiken minskar inte och sponsorintäkterna sjunker inte heller nämnvärt.

– Det är lätt att dra iväg och tro på intäkter som man inte har för att nå eliten, men ledningen måste ta sitt ansvar. Jag jobbar själv som ledare för en klubb i bandy. Det ser inte bättre ut inom den sporten, säger Claes- Göran Petré.

När det gäller de allsvenska handbollsklubbarna har nämnden eller förbundet ingen insyn. Ett förslag är på gång om att de allsvenska klubbarna ska skicka in sina årsredovisningar till förbundet, utan att det därmed handlar om några krav på att uppfylla elitlicens.

– Det är ändå ett sätt för klubbarna att tvingas rätta in sig i ledet, så att man inser att det finns krav på en elitlicens när man går upp, säger Claes-Göran Petré.

– Även om vi inte har någon insyn tror jag inte det står särskilt bra till bland de allsvenska klubbarna heller, tillägger han.

Vad är räddningen för klubbarna?

– Sänk lönerna. Sedan kan man försöka skapa mer fest kring arrangemanget för att locka fler sponsorer och mer publik, det har ishockeyn blivit väldigt bra på.

Lucas Dietrichson
Björn Gustavsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons