Annons
Nyheter

"En klubb enda vägen för Trelleborgshandbollen"

Det är ekonomisk snålblåst för handbollen i Trelleborg. I framtiden finns det bara plats för en handbollsklubb menar Stavstens tidigare ordförande Eje Wilör som propagerar för en sammanslagning. "Det är enda vägen om vi ska ha ett stort lag i stan", menar Wilör.
Nyheter • Publicerad 13 november 2009

TRELLEBORG. För första gången sedan 2002 spelas det derby mellan Stavsten och IFK på lördag. Om Wilör får som han vill blir det inte så många fler derbyn i framtiden.

I stället vill han se en handbollsklubb i Trelleborg.

Annons

– På seniorsidan finns det bara fördelar. Nu slåss båda om samma sponsorer. Det blir betydligt lättare att sluta upp bakom en klubb, särskilt när det är många trelleborgare i laget. Vi måste inse att Trelleborg inte är Ystad och inte Lund. Här har vi ett lag för mycket, menar han.

Patric Sandblom, ordförande i IFK Handboll är mer försiktig om tanken på en sammanslagning.

– Utan att lägga några värderingar utifrån klubbkänsla i det så är det kanske en realistisk tanke. Det finns ju exempel på lyckade sammanslagningar. Vi har Olympic och Vikingarna i Helsingborg liksom HK Malmö som ju också var en sammanslagning. Det finns fler exempel uppåt landet, säger Patric Sandblom.

– Men det som är laddat i Trelleborg är ju historiken, tillägger Sandblom.

Tanken på ett samgående mellan IFK och Stavsten har blommat upp från och till under åren. 2005 var senaste gången. Men enligt Eje Wilör har ett samgående aldrig varit nära.

– Det har aldrig varit hett. Vi har suttit ner och pratat och tagit en fika, sedan har det inte blivit mer.

Varken styrelsen i Stavsten eller styrelsen i IFK driver heller frågan i nuläget.

– Vi har inte drivit frågan, men jag är öppen för tanken. I ett längre perspektiv är det kanske en logisk utveckling för Trelleborgshandbollen, säger Patric Sandblom.

Får Wilör som han vill ska både IFK och Stavsten försvinna som föreningar.

– Det är viktigt att det bildas en ny förening och en ny styrelse utan Åberg och Wilör i ledande funktioner. Annars blir det för mycket kopplingar till det gamla.

Annons

Hur ska samgåendet bli verklighet?

– Första steget är att de båda styrelserna måste vara överens och lägga ner föreningarna. Jag har aldrig haft några problem att lägga ner Stavsten, men nu är det ju upp till den nya styrelsen, säger Wilör.

Björn Gustavsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons