Annons
Nyheter

"De bryr sig mer om oss"

Kontot var tömt och måttet var rågat. Interna stridigheter gjorde att IFK:s handbollsdamer i sommar bytte klubb. Ett beslut som enligt tjejerna blev helt rätt. ”Det känns redan bättre, man känner sig mer välkommen här”, säger Caroline Olofsson 18 år.
Nyheter • Publicerad 28 juli 2009
Foto: 
Malin Jönsson avlossar ett skott under Stavstens träning. För bara några månader sedan tillhörde hon och många andra i laget IFK.
Malin Jönsson avlossar ett skott under Stavstens träning. För bara några månader sedan tillhörde hon och många andra i laget IFK.Foto: 
Evelina Andersson stretchar under ett sommarpass i Söderslättshallen.
Evelina Andersson stretchar under ett sommarpass i Söderslättshallen.Foto: 
Handbollsdamerna Cristin Larsson och Caroline Olofsson är nöjda med sitt beslut att byta IFK mot Stavsten.
Handbollsdamerna Cristin Larsson och Caroline Olofsson är nöjda med sitt beslut att byta IFK mot Stavsten.Foto: 
Fredrik Sörensen är ny för både spelarna och klubben. Han har fokus på detaljer och kompletterar därmed tränarkollegan Jimmy Nilssons helhetssyn.
Fredrik Sörensen är ny för både spelarna och klubben. Han har fokus på detaljer och kompletterar därmed tränarkollegan Jimmy Nilssons helhetssyn.Foto: 
För Therese Wingren är cirkeln sluten. Handbollskarriären är nu tillbaka där den började - i Stavsten.
För Therese Wingren är cirkeln sluten. Handbollskarriären är nu tillbaka där den började - i Stavsten.Foto: 

TRELLEBORG. Efter drygt två månader under Stavstens emblem verkar Trelleborgs handbollsdamer ha landat. De har lämnat tiden i IFK bakom sig och fokuserar nu helt på sin nya klubb. Sommarträningen är i full gång och stämningen är avslappnad i Söderslättshallen. Målvakten Evelina Andersson sitter och stretchar.

– Det blev förnuftet, säger hon spontant när hon får syn på TA-sporten.

Annons

I en artikel den 19 maj var Evelina Andersson en av IFK-tjejerna som stod i valet och kvalet. Hjärtat sa IFK och förnuftet Stavsten. Nu kan Evelina Andersson konstatera att hon valde rätt alternativ.

– Det känns hur bra som helst. Jag vet inte titlar på alla som är här men det är mer intresse från styrelsen och mer familjekänsla här. Folk verkar vilja ha oss här, säger hon.

Hennes forna IFK-kamrater håller med.

– Här vet man vem styrelsen är och det känns som en stor familj, säger Cristin Larsson och får medhåll av Caroline Olofsson:

–  De bryr sig mer om oss, säger hon.

För 28-åriga Therese Wingren blev klubbytet på sätt och viss en comeback. Therese började sin karriär i Stavsten vid tio års ålder för att sedan byta till IFK Trelleborg när moderklubben valde att lägga ner sitt damlag för mellan sju och åtta år sedan (meningarna om exakt årtal går i sär). Återkomsten till Stavsten sluter därför cirkeln för Therese Wingren.

– Vill man spela handboll så tycker jag inte det var ett svårt val att gå till Stavsten. Det var mycket klydd i IFK och man la mer energi utanför än på planen. Nu känns det bra, men vi har egentligen bara bytt sida i A-hallen.

Något som i mångt och mycket stämmer. Spelarna och tränaren Jimmy Nilsson är nämligen de samma. Tränaren Fredrik Sörensen är dock ny i laget, men han hade redan bestämt sig för Trelleborg.

– Jag skulle ha kommit hit ändå, säger han.

Tjejerna beskriver honom som ett bra komplement till Jimmy Nilsson. När Nilsson ser till helheten så väljer Sörensen att se till detaljerna.

Annons

– Fredrik är mer noggrann i allting, minsta fel så får man en tillsägning, säger Cristin Larsson.

Något som verkar stämma ganska bra.

– Jag är mer ordentlig och grundlig och jag har en fetisch för detaljer. Så det är ett bra samarbete, vi ger och tar lite.

Truppen som tränarduon har till förfogande är ett trettiotal tjejer mellan 15 och 30 år. Till hösten kommer de spela i division tre, division fyra och i en serie för tjejer födda 93-94. Ytterligare nyförvärv hade därför inte varit fel.

– Vi arbetar med att få in fler spelare eftersom det kan bli tufft att gå runt på tio per lag. Vi jobbar på ett par namn, säger Fredrik Sörensen.

Stavsten får därför hålla tummarna för att fler spelare väljer förnuft framför hjärta, trots att det inte verkar vara helt lätt.

– Det blir svårt i herrderbyna till hösten. Jag är IFK:are i hjärtat men man får väl vara neutral då, säger Evelina Andersson.

–  Stavstens A-lag har jag inte följt och IFK-spelarna har varit ens vänner de senaste åren. Jag blir nog ganska neutral och klappar åt båda hållen, avslutar Therese Wingren.

Nicolinn Nilsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons