Annons
Nyheter

Andreas Nilsson tog Sverige närmare EM

När Sverige tog ett stort steg mot EM 2014 efter seger med 28–21 (12–11) mot Polen i Malmö arena var det en trelleborgare som stod i centrum. Andreas Nilsson var en jätte på linjen och blev bäste målskytt i matchen med sina sju mål.
Nyheter • Publicerad 5 april 2013
Kung på linjen. Andreas Nilsson blev bäste målskytt för Sverige med sina sju mål när Polen besegrades med 28–21 i EM-kvalet i Malmö arena. Nu är Sverige väldigt nära en plats i EM 2014 i Danmark.
Kung på linjen. Andreas Nilsson blev bäste målskytt för Sverige med sina sju mål när Polen besegrades med 28–21 i EM-kvalet i Malmö arena. Nu är Sverige väldigt nära en plats i EM 2014 i Danmark.Foto: Tomas Nyberg
Svårstoppad. Andreas Nilsson var så svårstoppad att de polska spelarna drog sönder två tröjor för honom under matchen.
Svårstoppad. Andreas Nilsson var så svårstoppad att de polska spelarna drog sönder två tröjor för honom under matchen.Foto: Tomas Nyberg

Efter slutsignalen i EM-kvalmatchen var det en trelleborgare alla journalister ville prata med. Andreas Nilsson sög åt sig bollarna som en svamp på linjen och satte sju av de nio lägen han fick.

– Det här var roligt, och härligt att få göra en så här bra match hemma i Skåne, sa Andreas Nilsson och log, när han var omsvärmad av journalister mellan två läktarsektioner nere bredvid planen.

Annons

Andreas Nilsson och Sverige gjorde en bra match, och segern innebär att en plats i EM i Danmark 2014, är så gott som säker. Efter tre omgångar leder Sverige gruppen efter tre segrar. Två av de fyra lagen går vidare.

– Det är kanske nästan klart, men det är lika bra att slå Polen på söndag (i Gdansk) så att det blir riktigt säkert, sa den snart 23-årige Andreas Nilsson.

I sin 40:e landskamp gjorde han fler mål än han någonsin gjort i blågult tidigare. Han visade dessutom att han är en mycket bättre spelare nu än när han var ny i landslaget för lite mer än ett år sedan. Han tog stort ansvar i offensiven, och var väldigt aggressiv när han väl fick inspelen till sig.

Han har utvecklats i takt med att han blivit förstavalet i landslaget på linjen, och framförallt sedan han bytte IFK Skövde mot Hamburg i augusti.

– Jag har en helt annan tuffhet i mig nu. Det krävs att man tar plats när man spelar i Bundesliga och det försöker jag göra. Även i landslaget försöker jag ta mer plats nu, förklarade Nilsson.

– Generellt sett har jag blivit både snabbare, tuffare och hårdare i mitt spel, fortsatte Nilsson.

Han var så svårstoppad att de polska spelarna rev sönder två tröjor på honom under matchen. Redan efter 14 minuter revs han tröja upp hela vägen när Pawel Paczkowski inte fick stopp på honom på linjen. Efter matchen var det ett stort hål i Nilssons vänstra arm. Tröja nummer två i matchen.

– Det är väl lite dålig kvalité i tröjorna, skämtade Nilsson.

Det var trelleborgaren som i början av matchen såg till att Sverige var i förarsätet hela tiden. Han gjorde fyra av Sveriges första åtta mål i matchen, 3–1, 4–2, 5–5 och 8–6. Samtliga mål Nilsson gjorde i matchen var efter inspel till honom på linjen från niometersspelarna.

Framförallt hittade Kim Andersson honom på linjen. Till fyra av de sju målen var det Kim Andersson som spelade fram Nilsson.

Annons

– Vi har alltid haft bra samarbete. Han är en fantastisk spelare. Han gynnar hela laget, han drar enormt mycket uppmärksamhet till sig, sa Nilsson.

Kim Anderssons återkomst till landslaget är betydelsefull. När Sverige dog ifrån i andra halvlek var det skytten från Kävlinge som anförde blågult. Sverige avgjorde matchen i mitten av den andra halvleken när laget gjorde sex raka mål och förvandlade 20–18 efter 13.40 till 26–18 när klockan stod på 22.11.

26–18 som definitivt avgjorde matchen var även det ett mål av Andreas Nilsson sedan Kim Andersson med ett studspass hittat honom på linjen.

Nu är EM 2014 i Danmark väldigt nära.

– Vi har ett bra läge, men det är lika bra att ta två poäng på söndag igen (mot Polen) så är det helt klart. Men då har vi inte råd att ha en svacka i prestationen som vi hade en stund idag, sa Andreas Nilsson.

Det svenska laget fick stående ovationer av 7426 i Malmö arena. Andreas Nilsson var en av dem som kunde ta åt sig applåderna mest.

Lisa Kron
Jonas Jakobsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons