Annons
Nyheter

Sex av tio för utbyggnad

63 procent av invånarna i Trelleborgs kommun stöder beslutet om att bygga ut hamnen. 23 procent är emot. Siffrorna glädjer både hamnförespråkare och motståndare.
Nyheter • Publicerad 11 september 2010
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 

– Det visar att trelleborgarna tycker om sin hamn, säger Ulf Bingsgård (M), ordförande i kommunstyrelsen.

– Att en fjärdedel är negativa är en bra siffra och den kan bara bli högre, säger Bertil Larsson, ordförande i Söderslättspartiet. Ett parti som har motståndet till hamnens expansion som sin största valfråga.

Annons

Trelleborgs Allehanda har med hjälp av opinionsföretaget Synovate frågat 1005 invånare i Trelleborgs kommun hur de ställer sig till den planerade utbyggnaden av hamnen, med en ny pirarm och fyra nya färjelägen österut. Nästan två tredjedelar, 63 procent, är positiva, 23 procent är negativa till en utbyggnad. 14 procent har inte tagit ställning.

– Att så många är positiva är ingen överraskning. Trelleborgarna gillar sin hamn och förstår den verksamhet den bedriver. Det är en del av Trelleborgs själ, säger Ulf Bingsgård.

Att en fjärdedel av invånarna är negativa till en utbyggnad av hamnen tror han till stor del beror på att, enligt honom, felaktig information spridits om finansieringen.

– Många tror att vi kommer att ta pengar från kommunens kärnområden, vård och skola, och finansiera utbyggnaden. Så är inte fallet, och när vi berättar att hamnbolaget själv ska stå för investeringen, då är folk mer positiva, säger Ulf Bingsgård, som anser att Söderslättspartiets kampanj mot utbyggnaden har gjort många trelleborgare oroliga.

– De bedriver en ganska smutsig kampanj som går ut på just det, att vi ska ta pengar från skolor och äldre för att finansiera utbyggnaden, säger Ulf Bingsgård som tror att mer information kommer att göra att fler trelleborgare vinns över.

Bertil Larsson har en rakt motsatt bild. Han menar att det är en intensiv marknadsföring från hamnbolagets sida som gör att så många är positiva. Hamnbolaget lovar trelleborgarna en massa som man sen inte kan hålla, menar han.

– Hamnbolaget har lyckats blanda bort korten för trelleborgarna. Bolaget säger att en utbyggnad av hamnen är nödvändig för utvecklingen av hamnen och staden. Det är det inte alls. Och så vill man förespegla att miljön blir bättre med en utbyggnad, när trafiken i själva verket ökar, säger Bertil Larsson.

De 23 procent som är negativa till utbyggnaden kommer att bli fler, tror Bertil Larsson.

– När man pratar med trelleborgare som inte har någon direkt åsikt om hamnen så är de positiva. Men när man sätter in folk i problematiken så förstår man att de egentligen inte har någon koll. Med tiden som vi genomför vår kampanj så kommer siffran bara att bli högre, säger Bertil Larsson.

Äldre mest skeptiska

Annons

Ju äldre trelleborgarna är, desto mer skeptiska är de till hamnens utbyggnad. Allra mest negativa är väljarna som är över 60 år. Bland SPI:s väljare stöder mindre än hälften, 49 procent, utbyggnaden.

– Jag är mycket överraskad över att våra väljare tycker så. Det är inte alls roligt att höra, säger Göte Nilsson, etta på partiets lista inför valet om drygt en vecka.

Varför fler äldre är negativa till hamnens expansion tror Göte Nilsson kan bero på att många bor i lägenhet i stan.

– Det är ju sämre luft i centrum. Bor man i stan påverkas man mer av avgaserna från färjorna, säger Göte Nilsson som inte säger sig ha märkt negativa stämningar mot hamnutbyggnaden innan.

– Nej, från partiet har vi ju tvärtom sagt att vi stödjer att man bygger en ny pirarm för att man ska kunna ta emot större färjor. Ska man ha en hamn överhuvudtaget så måste man bygga ut.

Göte Nilsson är lite bekymrad över beskedet om SPI-väljarnas inställning.

– Vi får kalla ihop till ett möte och trycka upp nya flygblad med information. Det är viktigt att folk får veta vad utbyggnaden egentligen handlar om.

TA:s undersökning visar att de som är mest positiva till utbyggnaden finns bland Centerpartiets väljare. 76 procent av de som tänker rösta på Centern säger sig stödja hamnutbyggnaden, trots att partiet inte velat gå med på den utbyggnad som beslutats om. Ändå är det inte så överraskande att flest centerväljare stöder utbyggnaden menar partiets ordförande Patrik Holmberg.

– Vi har sagt att vi vill utveckla hamnen, fast med inriktning på en kvalitativ hamn. Och kanske är det så att många av våra väljare inte berörs av dålig luft i staden.

Anna Thulin
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons