Annons
Nyheter

Scandlines får böta 170 000 för oljeutsläpp i hamnen

Kustbevakningen har beslutat att bötfälla Scandlines med 170 000 kronor för ett oljeutsläpp i Trelleborgs hamn. Utsläppet inträffade 2 maj i år.
Nyheter • Publicerad 8 november 2010
Foto: 
Foto: 

Ett rör på M/S Götaland fungerade inte som det skulle. Det var orsaken till oljeutsläppet i hamnen. Kustbevakningen beräknar att det kan ha rört sig om cirka 100 liter som rann ut i hamnbassängen i samband med olyckshändelsen. Scandlines rapport efter olyckan uppskattade däremot utsläppet till dubbelt så mycket, cirka 200 liter.

Det var när personalen på M/S Götaland skulle pumpa i land smörjolja som olyckan inträffade. När en ventil till reservoljepumpen öppnades trängde oljan upp till fartygets bunkerstation och vidare överbord eftersom ett rör inte fungerade som det skulle.

Annons

På morgonen efter olyckan kunde Kustbevakningen konstatera att oljan brett ut sig på en yta en kilometer lång och 40 meter bred.

Scandlines har fått ta del av utredningen om olyckshändelsen och beskedet att Kustbevakningen övervägde att bötfälla rederiet med en så kallad vattenföroreningsavgift.

Rederiet har också sagt sig vara villigt att acceptera att betala avgiften för oljeutsläppet.

Anna Thulin
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons