Annons
Nyheter

Överklagande på väg mot ett avgörande

Idag tar miljööverdomstolen i Stockholm upp överklagandena av Trelleborgs hamns miljötillstånd för utbyggnaden. Ett besked om domstolen ska gå vidare med frågan eller inte väntas komma under veckan.
Nyheter • Publicerad 1 november 2010

Om beslutet blir att miljööverdomstolen ska ta upp frågan över huvud taget, det vill säga ge prövningstillstånd, väntar ytterligare en stor prövning av hamnens utbyggnad. Om domstolen däremot inte ger prövningsstillstånd är saken avgjord på den nivån.

Trelleborgs Hamn tror dock inte på något prövningstillstånd.

Annons

– Våra jurister anser inte att det blir något prövningstillstånd, säger Jan Isaksson (M), ordförande i styrelsen Trelleborgs hamns AB. Men man kan aldrig veta säkert.

Trelleborgs hamn har emellertid redan lagt ut anbud i EU på bygget av pirarmarna och muddringen av hamnen.

– Anbudsunderlaget har förbehållet att vi måste ha alla tillstånd, säger Jan Isaksson. Men vi måste hålla tempot med rederierna som är på väg att skaffa nya färjor.

Rederierna planerar att satsa på betydligt större färjor i nästa generation, en av anledningarna till att hamnen vill bygga ut.

– Vi har en bra dialog med rederierna, säger Jan Isaksson. Och vi har en moralisk plikt att kunna ta emot de nya färjorna när de kommer.

Om miljööverdomstolen fattar ett annat beslut än det som hamnen väntar sig tar saken en ny vändning.

– Om det blir prövningstillstånd så får vi sätta oss ned och resonera om hur vi ska agera, säger Jan Isaksson.

Även om miljööverdomstolens beslut blir att neka prövning kan det dock överklagas ännu en gång, till Högsta domstolen. Så helt avgjord lär frågan om hamnens utbyggnad inte bli förrän dess.

Det var tre privatpersoner i Trelleborg som överklagade miljödomstolens tillstånd. Söderslättspartiet, som byggde mycket av sin valrörelse på att vara emot hamnens utbyggnad, missade dock att skicka in sitt överklagande i tid.

I sina överklagande menade de tre privatpersonerna bland annat att de långa pirarmarna som planeras kommer att medföra stora ingrepp i vattenströmmarna och transporten av sediment. Det i sin tur gör att erosionen längs stranden ökar, enligt överklagandena.

Annons

Det finns även farhågor om att utsläppen till luft blir större än beräkningarna och kritik mot att det saknas mätningar av luftutsläpp och buller.

Däremot har en stor majoritet av Trelleborgs politiker sagt ja till en första etapp av utbyggnaden av hamnen.

Niklas Lundell
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons