Annons
Nyheter

Klartecken för hamnutbyggnaden

Högsta domstolen (HD) ger inte prövningstillstånd till överklagandena av miljötillståndet för utbyggnaden av Trelleborgs hamn.
Nyheter • Publicerad 23 maj 2011
Foto: Tomas Nyberg
Foto: Tomas Nyberg

– Det är mycket glädjande, säger Tommy Halén, vd för Trelleborgs hamn. I och för sig väntade vi ett sådant besked, men vi har inte tagit ut något i förskott.

I och med beslutet från HD kan utbyggnaden av hamnen starta så snart det är praktiskt möjligt.

Annons

– Tanken är att arbetet ska sätta igång så snart det går, säger Tommy Halén.

Väntan på beskedet från HD har gjort att starten av utbyggnaden försenats. Men enligt Tommy Halén ska det inte påverka tidtabellen för utbyggnaden.

– Vi ska hålla tidsplanen. Det kommer att kosta mer pengar eftersom vi inte kunnat starta förrän nu, men vi satsar på att hålla planen, säger han.

Leif-Göran Johnsson är vd för Jonab Anläggnings AB från Halland som fick uppdraget att bygga ut hamnen i Trelleborg.

– Vi kan inte sätta igång nästa vecka. Det tar ett antal månader att komma igång, säger han. Vi ska hyra fartyg och starta upp verksamheten.

Till hösten tror Leif-Göran Johnsson att arbetena i Trelleborg kan starta på allvar.

Beskedet från HD ger ingen konkret förklaring till rättens ställningstagande utan säger bara att något prövningstillstånd inte meddelas och att miljööverdomstolens beslut därför ska gälla. HD skriver i sitt beslut att rätten har gått igenom materialet och inte hittat några skäl till att meddela prövningsstillstånd.

HD prövar endast mål som viktiga för tillämpningen av lagen eller om det finns synnerliga skäl.

Det är tre privatpersoner som har överklagat miljööverdomstolens beslut till HD. En av dem är Ivar Ek, som bor på Östra stranden.

– Jag är otroligt besviken. Jag hade trott att de åtminstone skulle pröva saken, säger han.

Annons

Ivar Ek menar att han får ta sig en funderare på om han ska fortsätta att kämpa mot hamnens utbyggnad på annat sätt nu när HD sagt sitt.

– Jag har hållit på länge och nu är det så många andra som är engagerade. Det finns ju till och med ett helt parti, Söderslättspartiet, som är emot utbyggnaden.

Martin Strandberg
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons