Nyheter

Järnväg för dyr för hamnen

Trafikverket vill att Trelleborgs Hamn AB ska köpa järnvägsanläggningen i hamnen. Hamnen ser fördelarna med att äga anläggningen, men tycker att budet är för högt.
Nyheter • Publicerad 16 juli 2010

Trafikverket som i nuläget äger järnvägsanläggningen i hamnen vill sälja den till Trelleborgs Hamn AB. Under vintern och våren har Trelleborgs hamn förhandlat med Trafikverket om överlåtelse av färjebangården och bangården för östra kombiterminalen. Trafikverket uppger i en redovisning att Trelleborgs hamn har avbrutit förhandlingarna. Detta eftersom de har tackat nej till budet på 203 miljoner kronor och inte valt att lägga något motbud.

Tommy Halén, VD vid Trelleborgs Hamn AB, är förvånad över att Trafikverket betraktar förhandlingarna som avslutade och hävdar att diskussion fortfarande förs.

– Det är konstigt. Förhandlingarna fortsätter, men de har satt ett pris som anger hur mycket det kostar att bygga en ny bangård. Varför ska vi köpa en gammal bangård till nypris? Det handlar om Trelleborgarnas pengar, säger Tommy Halén.

Han uppger också att Trelleborgs Hamn AB har lagt ett motbud för ett par månader sedan, men vill inte säga på hur mycket. Vidare hävdar Tommy Halén att Trafikverket själva medgett att budet är orimligt, men att det kommer från högre ort, i det här fallet Näringsdepartementet.

Trelleborgs Hamn AB är dock positiva till själva överlåtelsen, det är det höga budet de inte kan acceptera.

– Förhandlingen sker på initiativ från Trafikverket, men utvecklingen av järnvägstrafiken har inte varit tillfredsställande och jag tror att vi kan driva den på ett mer tillfredsställande sätt, säger Tommy Halén.

Trelleborgs Allehanda har försökt nå Trafikverket för en kommentar utan att lyckas.

Enligt Tommy Halén kommer ett eventuellt köp av järnvägsanläggningen inte gå ut över de utvecklingsplaner som redan finns för hamnen.

Anna Thulin
Sandra Douglasdotter
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.