Nyheter

Hamnutbyggnaden kan få statlig lånegaranti

Finansieringen var en av de stora frågorna i beslutet att bygga ut Trelleborgs hamn. En statlig lånegaranti diskuterades som en av möjligheterna, och har nu tagit ett steg närmare att bli verklighet. Kristdemokraternas riksdagsledamot Otto von Arnold lämnat in en motion till riksdagen om att låta staten gå in som lånegarant.
Nyheter • Publicerad 28 oktober 2010
Otto von Arnold.
Otto von Arnold.Foto: 

I motionen hänvisas det till Trelleborgs hamns betydelse för svensk exportindustri och det faktum att hamnen pekats ut som en av tio hamnar av strategisk betydelse för det svenska transportsystemet.

– I och med att Trelleborgs hamn är så pass viktig som den är för svensk export är det viktigt att staten går in och tar sitt ansvar för att hamnen byggs ut. Det är inte något som ska ligga enbart på kommunen att finansiera en sådan utbyggnad, säger Otto von Arnold (kd).

Riksdagsledamoten menar att om Trelleborg inte får någon lånegaranti kan det allvarligt hindra arbetet.

– Utan det här kommer det bli kraftiga förseningar i arbetet. Dessutom skulle det underlätta för kommunen med en lånegaranti. Annars kommer de bli tvungna att hitta andra ekonomiska lösningar, och det kan ta väldigt lång tid, säger Otto von Arnold.

Otto von Arnold är positiv till motionens chanser att gå igenom.

– Jag tror det finns mycket goda chanser att den godkänns. Trelleborgs hamn är viktigt för Sverige, och det vet riksdagen, säger han.

Anna Thulin
Niklas Persson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.