Nyheter

Grönt ljus för hamnens planer på utbyggnad

Miljööverdomstolen tar inte upp överklagandet av hamnens tillstånd att bygga ut. Det innebär med största sannolikhet att hamnens utbyggnad kan starta i januari.
Nyheter • Publicerad 11 november 2010

– Det är verkligen jätteskojigt, säger Tommy Halén, vd för Trelleborgs hamn AB. Det är skönt för oss att få det här beskedet.

Trelleborgs hamn har under tiden som miljööverdomstolen granskat tillståndet arbetat vidare och förberett den första delen av utbyggnaden. Förlängning av pirarna och muddring av hamnen har lagts ut på anbud.

– Men vi har stor respekt för att det finns olika åsikter och att man har rätt att få sin sak prövad, säger Tommy Halén. Därför har vi förlängt anbudstiden till slutet av november.

Att överklagandet dragit ut på tiden innebär en viss försening. Från början hade hamnen planerat att starta utbyggnaden redan nu i november.

– Starten blir troligen i januari, säger Tommy Halén. Men det går att arbeta in tid, så i slutändan blir det nog ingen försening ändå.

Beslutet i Miljööverdomstolen kan dock överklagas till Högsta domstolen.

– Så man kan inte säga att vi fått helt grönt ljus ännu, säger Tommy Halén. Men det ser ju betydligt ljusare ut.

Kommunalrådet i Trelleborg Ulf Bingsgård (M) tycker också att det är skönt att det kommit ett positivt besked från Miljööverdomstolen.

– När det inte blir någon prövning här så verkar det mycket osannolikt att det skulle bli det i Högsta domstolen, säger Ulf Bingsgård.

– Jag är besviken. Jag får fundera på om jag ska överklaga till Högsta domstolen också, säger Ivar Ek, en av de tre som överklagat miljödomstolens beslut att ge tillstånd för hamnens utbyggnad.

Ivar Ek är inte optimistisk om att få rätt i Högsta domstolen dit Miljööverdomstolens beslut kan överklagas.

– Det ser ju inte hoppfullt ut, säger han. Men jag kanske överklagar ändå – som en markering.

Bjaerne Persson, som också överklagat, blir även han besviken när han hör utslaget från Miljööverdomstolen.

– Men jag kan inte säga idag om jag ska gå vidare och överklaga ännu en gång, säger han.

Anna Thulin
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.