Annons
Nyheter

Övning i kapsejsning och vattenkrig

– Att jippa, svarar ledarna i kör på frågan om vad som är nybörjarens vanligaste fel. Vindförhållandena är bra och jolleskolans elever ska strax bege sig ut på vattnet.
Nyheter • Publicerad 25 juni 2012
Foto: 
Foto: 
Foto: 
1. Efter samling och genomgång är det dags för att testa sina nya kunskaper. Tim Mårtensson tar glatt på sig sin flytväst, i bakgrunden syns Lina Semme. 2. Simon Birgersson och Martin Olanders hälps åt med att ta ner seglen från scoutstugan till bryggan. 3. Innan båtarna sätts i vattnet plockas utrustningen fram. 4. Den första optimistjollen är i vattnet. Det vanligaste misstaget som nybörjare gör är att jippa, att de slår huvudet i bommen. 5. Alla båtarna är i vattnet och dagens övningar kan börja. Hugo Dahl får hjälp av Hilma Nilsson att gå ombord. 6. Jolleskolans elever seglar ut för att testa sina nya kunskaper, i fronten en 2-krona och strax därefter kommer en av optimistjollarna.
1. Efter samling och genomgång är det dags för att testa sina nya kunskaper. Tim Mårtensson tar glatt på sig sin flytväst, i bakgrunden syns Lina Semme. 2. Simon Birgersson och Martin Olanders hälps åt med att ta ner seglen från scoutstugan till bryggan. 3. Innan båtarna sätts i vattnet plockas utrustningen fram. 4. Den första optimistjollen är i vattnet. Det vanligaste misstaget som nybörjare gör är att jippa, att de slår huvudet i bommen. 5. Alla båtarna är i vattnet och dagens övningar kan börja. Hugo Dahl får hjälp av Hilma Nilsson att gå ombord. 6. Jolleskolans elever seglar ut för att testa sina nya kunskaper, i fronten en 2-krona och strax därefter kommer en av optimistjollarna.Foto: Tomas Nyberg
Foto: 
Foto: 

– Ska vi kapsejsa nu? frågar ett av barnen.

Snabbt åker flytvästarna på och de rör sig ut från scoutstugan ner mot hamnen. Dagen innan blåste det mer och då höll ledarna istället tävlingar på land, som att sätta upp segel i blåsten. Totalt är de sex ledare som håller i jolleskolan vid Gislöv läge.

Annons

– Det viktigaste är att tänka förnuftigt, på säkerheten och ett steg framåt, säger Linnea Hempel, som är ledare både inom scouterna och sjöscouterna.

Idag ska de öva på kapsejsning, vilket innebär att båten välts. Eleverna får själva välja om de vill vara ensamma i optimistjollen under övningen, eller om de vill ha sällskap av en ledare. Efter kapsejsning ska det bli vattenkrig, då förtöjs båtarna ute till havs och barnen får hoppa emellan båtarna. Med hjälp av skopor eller sina bara händer öser de vatten på sina kompisar.

– Vi är bästisar, berättar Ebba Lövdinger samtidigt som hon lägger ena armen om Lina Semmes nacke.

För tjejerna är det första sommaren i jolleskolan och det som oroar mest är om vattnet är kallt. Nästa dag blir den sista för deras del i jolleskolan, för sen väntar sommarlovets nästa stora äventyr.

– Vi ska gå på den kinesiska muren och titta på den förbjudna staden, berättar Lina Semme som verkar ha full koll på familjernas semesterplaner i Kina.

Ann-Louise Olander och TT
Sanna Wahanta
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons