Annons
Nyheter

Hemmahamn för nytt och gammalt båtfolk

På 1950-talet var yrkesfiskarna i majoritet i Gislövs hamn. Nu finns bara en kvar. Båtfolket och sportdykarna har tagit över. Fiskebåtarna har ersatts av smäckra motorkryssare, välputsade segeljakter och snabba vattenskotrar.
Nyheter • Publicerad 17 augusti 2010
Vince, Louice och Denise Ahlbeck följer Thomas Karlssons och Johan Paulssons tur på vattenskotrar.
Vince, Louice och Denise Ahlbeck följer Thomas Karlssons och Johan Paulssons tur på vattenskotrar.Foto: 
Gislövs hamn invigdes 1924 och under många år var fiskarna hamnens dominerande yrkeskår.
Gislövs hamn invigdes 1924 och under många år var fiskarna hamnens dominerande yrkeskår.Foto: 
Gislövs hamn har gått från att kretsa kring yrkesfisket till att vara hemmahamn för båtfolk och sportdykare. Vattenskotrarna ligger sida vid sida med segelbåtarna.
Gislövs hamn har gått från att kretsa kring yrkesfisket till att vara hemmahamn för båtfolk och sportdykare. Vattenskotrarna ligger sida vid sida med segelbåtarna.Foto: 
Roland Jonsson är sportdykare och har utforskat ett vrak från 1830-talet.
Roland Jonsson är sportdykare och har utforskat ett vrak från 1830-talet.Foto: 
Ingemund Olsson är sista aktiva yrkesfiskaren i Gislövs hamn.
Ingemund Olsson är sista aktiva yrkesfiskaren i Gislövs hamn.Foto: 

Solen sänker sig över Gislövs hamn. Från segelbåtar och motorbåtar i alla storlekar och format vajar en blandad flora nationsflaggor. I hamnbassängen ligger vattenytan spegelblank. Utanför kaféet sitter Kaj Troberg, han är en av många återkommande besökare i Gislövs hamn.

– Jag har sommarhus precis i närheten och uppskattar verkligen att det finns en hamn här. Det är betydelsefullt. Att ha ett hus i Böste hade inte varit samma sak, säger han.

Annons

Gislövs hamn invigdes 1924 och under många år var fiskarna den dominerande yrkeskåren i hamnen. Idag finns en aktiv yrkesfiskare kvar. Ingemund Olsson har lagt till med sin båt Marie vid kajen och håller på att rensa dagens fångst av makrill.

– Detta är bara lite fisk som jag ska ha till kvällsmat. Förr låg det massor av fiskebåtar här i hamnen. Jag är fiskare i tredje generationen så man kan väl säga att jag har det i blodet, säger Ingemund Olsson.

Yrkesfiskarna är borta. Men hamnen fortsätter att vara en samlingspunkt för olika kategorier av människor som har kopplingar till havet.

Lars Carlsson, Roland Jonsson och Tord Mårtensson ingår i ett kompisgäng som har dykning som största intresse. De har precis kommit tillbaka från att ha dykt kring ett vrak från 1830-talet.

– Det ligger på runt 30 meters djup och är i ganska gott skick. Vraken finns lite överallt. Det är allt från skepp från 1700-talet till pansarbåtar från första världskriget, säger Roland Jonsson.

Vad är det bästa med dykning?

– Det bästa? Ja det är nog att man bara tar det lugnt och kopplar bort allt annat. Det finns en total stillhet. Inga mobiltelefoner kan ringa där nere, säger Roland Jonsson.

Vid strandkanten en bit bort har Thomas Karlsson och Johan Paulsson backat ner en trailer lastad med två vattenskotrar. För dem väntar några fartfyllda timmar.

– Nej det är inte våra skotrar. Vi har bara hyrt dem. Ska ut och köra en vända, säger Thomas Karlsson.

Han och Johan Paulsson startar skotrarna. Ljudet från motorerna rullar ut över Gislövs hamn.

Annons

– Man får köra i allmänna farleder och på vissa utvalda områden. Det gäller att använda sitt sunda förnuft, tänka sig för och känna sina gränser. Skotrarna gör ju 50 knop, säger Johan Paulsson.

Duon vrider om skotrarnas gashandtag, studsande på vattenytan lämnar de Gislövs hamn. Kvar på kajen står systrarna Louice Ahlbeck och Denise Ahlbeck tillsammans med barnen Vince och Alice.

– Vince åkte lite skoter innan. Jag får se om jag testar sen men jag tror faktiskt att det får vara den här gången, säger Louice Ahlbeck.

Anna Thulin
Martin Strandberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons