Annons
Nyheter

Vinstdelning på kongressen

Jobben blir den viktigaste frågan, som kommer att överordnas alla andra om Socialdemokraterna vinner valet, enligt partiledare Stefan Löfven.
Nyheter • Publicerad 3 april 2013

Detta slås också fast i de dokument som partiet har tagit fram inför sin kongress, som börjar idag.

Jobbfrågan brukar vara en av de absolut viktigaste frågorna för svenska väljare, i val efter val, och det blir den säkert 2014 också. Men på Socialdemokraternas kongress lär en helt annan fråga vara den viktigaste: den om vinster i välfärden.

Annons

175 av de motioner som har inkommit till kongressen handlar om just denna fråga, och åsikterna om vilken linje Socialdemokraterna bör välja går isär inom partiet. Det finns starka krafter för ett förbud mot vinster (och LO har positionerat sig emot), medan framför allt Löfven själv har haft en ganska tillåtande attityd i frågan.

Vad händer då om Stefan Löfven åker på stryk i frågan, det vill säga om han får ett kongressbeslut som går långt mer i vinstbegränsande riktning än vad han själv egentligen vill ha?

Nyligen fick jag en fråga om detta skulle innebära för Löfven vad det påtvingade samarbetet med Vänsterpartiet inför valet 2010 innebar för Mona Sahlin: en kraftig underminering av partiledarpositionen.

Att så skulle ske anser jag inte särskilt troligt. Visserligen är det allmänt känt att Stefan Löfven står längre till höger än många av partimedlemmarna i den här frågan. Med tanke på hans hittills väldigt diplomatiska hållning i många frågor kan man till och med se det som ett kanske ”onödigt” tydligt ställningstagande i just denna känsliga fråga.

Trots det är det stor skillnad på att ta ställning i en enskild sakpolitisk fråga, jämfört med att gå ut och deklarera vilket parti man tänker styra Sverige tillsammans med och samtidigt avpollettera ett annat parti, för att kort därefter tvingas utfästa sig att ta med det partiet i sin koalition. I väljarnas ögon ses ett eventuellt bakslag för Löfven i vinstfrågan säkert som en mindre omfattande eftergift åt partiopinionen.

Löfven har också med sig i bagaget den fördelen att han har dragit upp partiet ur det opinionsträsk det hamnade i under Juholts ledarskap (dock ska vi inte glömma att partiet också hade höga opinionssiffror under en del av Sahlins partiledarperiod – vilket fick en känd statsvetarkollega att 2007 förklara att regeringen Reinfeldt var rökt).

I förslaget till nytt partiprogram, som också ska tas vid kongressen, står det att vinstintresset ska begränsas, och någon form av begränsning – men inte förbud – blir troligen vad man till slut kommer fram till. En kompromiss, som båda sidor kan acceptera, om än med visst knorrande.

Petter Birgersson petter.birgersson@allehandasyd.se
Malena Rosén Sundström är statsvetare vid Lunds universitet.
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons