Annons
Nyheter

Varför är någon rojalist?

Vad hände egentligen under den stora mediestormen mot kungen?  Jag har alltid varit övertygad republikan.
Nyheter • Publicerad 20 juni 2011

Alla skäl talar för republik, inga talar mot. Det gäller förstås alla förnuftiga skäl, men faktiskt också alla känslomässiga. Har man en stark känsla för den representativa demokratin kan man inte vara monarkist. Känner man starkt för jämlikhet kan man inte ha några föreställningar om ädelt blod och arvsmystik. Gåtan är i stället: Varför är någon rojalist? De skäl som anförs gör intryck av att vara efterhandskonstruktioner. Man bestämmer sig för kungadömet och sedan söker man i efterhand krysta fram några argument.

Men varför bestämmer man sig för kungen? Klassisk konservatism existerar inte längre, som en sammanhållen ideologi. Moralkonservatism existerar på sina håll, samt den nationalism som bygger på rädsla för främlingen och det ovanliga. Men allt det där är splittrade rester. Ändå har kungadömet ett starkt och gåtfullt stöd hos stora grupper.

Annons

Nu kan det ju hända att detta stöd försvinner om kungen gör bort sig. Kanske har han gjort bort sig tillräckligt övertygande den här gången. Om skälen för stöd var gåtfulla och förvirrade, kan stödet kanske nu, gåtfullt och förvirrat, försvinna.

Men var det rimligt spekulera i sådant och ta fram den stora republikanska yxan? Kungen är kanske inte Guds bästa barn, varför skulle han vara det? Han roar sig med kompisarna. De tar honom med på tvivelaktiga ställen och kungen tycker inte det ser så farligt ut. Han vill ju inte vara någon spelfördärvare. Sedan glömmer han alltsammans. Det är nog snarare så att han aldrig slagits av tanken: Det här skall jag nog akta mig för, på grund av mitt höga ämbete. Hade han blivit skraj, hade han kommit ihåg bättre. Kanske borde han inte festat på det sättet med tanke på hustru och barn - ja, den tanken slog honom kanske. Men att det var en riksolycka anade han aldrig.

Naturligtvis blir han fotograferad av den som vill använda sig av saken. Kungen är storvilt, oklart hur mycket han behöver kompromettera sig för att bilderna skall bli lukrativa. Sedan får man utnyttja det material man lyckades åstadkomma. Blåsa upp det, så gott det går.

Vad tänker kungens kompisar, då? Det är ju klokt att betala mer än pressen. Både för kungens del och för sin egen, för det är väl att anta att mer drivande personer komprometterat sig mer. Och vad gör de kloka gangstrarna då? Läcker omedelbart till pressen. Det är en stor nyhet att kungens kompisar förhandlar med oss. Ger inte bilderna något, så kan man väl sälja denna nyhet.

Vilka är segrarna här? Framför alla gangstrarna, kungen får inte ha gangsterkontakter, men pressen får gärna ha det. Båda sakerna gynnar de kriminella. Så massmedia är väl segrare nummer två.

Jag är naturligt glad åt allt som gynnar republikens sak. Men det kändes lite snopet. Som att sätta fast Al Capone för skattebrott.

Lars Westerberg är fri skribent och mångårig medarbetare på Obs! i P1.

Mattias Karlsson
Lars Westerberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons