Annons
Nyheter

Vaccin mot sekterism

Sekter vänder sig inte till en viss typ av människor. Snarare jobbar de med tajming, och riktar in sig på folk som befinner sig vid vägskäl i livet och som söker svar.
Nyheter • Publicerad 9 april 2014
Foto: 

Själv höll jag på att fastna i en manipulativ miljö för 25 år sedan, i samband med studenten. I ett slag försvann den vardag jag varit trygg med, samtidigt som en ”terapeut” dök upp med svar på allt. För att göra en lång och mörk historia kort, tog det mig fyra år att bryta upp. Då hade jag, bland mycket annat, tagit avstånd från halva min släkt, skuldsatt mig och ”förlovat” mig med en person som pekades ut åt mig.

Jag har så klart de där bisarra åren i bakhuvudet varje gång jag läser och skriver om manipulation. Oavsett om det handlar om religiösa sammanhang, radikaliserade celler, sjuka pyramidbolag – eller om Hans Scheikes pedofila verksamhet i New Age-kostym.

Annons

Mina erfarenheter gör mig, om möjligt, extra äcklad, men de innebär också ofrånkomlig spegling. Jag kan personligen skriva under på att helt vanliga, trygga människor är kapabla att utsätta andra för stort obehag, så väl som att själva underkasta sig de märkligaste praktiker och idéer.

Journalisten Magnus Utvik följde nyligen upp sin självbiografiska skildring av en sekteristisk cell inom extremvänstern. Det gjorde han med den gedigna reportageboken Tuktad till frihet om Hans Scheike och de medförövare som vanligen brukar kallas hans kvinnor.

Magnus Utvik skriver delvis för att påminna samtiden om att den skäggiga åldringen i Bergslagen inte är den där roliga farbrorn som visats upp i tv på temat knäppa sexvanor. Boken berättar rättframt om en rad flickors och tonåringars upplevelser, som slavar i Scheikes hus på landsbygden på 1970- och 80-talen.

Tillsammans med en grupp medelålders kvinnor utsatte Hans Scheike barn och ungdomar för ritualiserad misshandel med ris och piskor. De ägnade sig sammanfattningsvis åt sadistisk pedofili. Det hela rättfärdigades med systematiserad rappakalja om att frigöra och ”skapa” harmoniska människor, genom att förnedra och piska dem.

Magnus Utviks bok är även viktig på ett principiellt plan. Få vet bättre att beskriva hur sekter fungerar, och det faktum att han har en egen erfarenhet ger helheten tyngd och äkta engagemang. Utvik påminner om att sekterism inte har med religion att göra, utan om ett perverterat behov av att manipulera, utöva makt och inte sällan tjäna pengar.

Jag ser Tuktad till frihet inte bara som ett upprörande dokument om ett okänt antal barns lidande, utan också som en folkbildande insats i litterär form. Den som orkar måste läsa boken, som vaccinering mot destruktiva rörelser. I synnerhet unga människor behöver verktyg för att kunna identifiera och hantera sekterism när den dyker upp.

Liv Landell Major är liberal skribent

Mattias Karlsson
Liv Landell Major
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons