Annons
Nyheter

USA fejkar Europa

”Excuse me, Sir, what kind of cheese is this?”
”Oh, honey its Orgonzola – American gorgonzola.”
Nyheter • Publicerad 19 april 2010

Ostbrickan framför mig kändes lite märklig. Antar att osten var av grönmögelsort, men den smakade inte riktigt som gorgonzola.

”Oh, would you like a glass of our champagne?”

Annons

Flaskan kostade nio dollar och jag var på en vingård i Sonoma, Kalifornien. Champagne är väl ändå namnskyddat tänkte jag och snörpte på min europeiska mun.

Men icke – amerikaner tillverkade inte alkohol, förutom i medicinskt syfte när champagne namnskyddades – så om företaget är helamerikanskt och inte säljer till Europa kan man kalla vad som helst för champagne. Förbudstiden gjorde det möjligt. Bli inte förvånad om du i USA hittar både portvin och champagne tillverkade väster om Atlanten. Porten är dock ofta av överraskande god kvalitet.

Det har varit ett himla liv för att Kalles kaviar inte får exporteras under det namnet till resten av EU eller att feta numer bara kan tillverkas i Grekland och allt annat antingen får ges ett eget namn eller kallas ost av grekisk typ. Och ärligt – den danska ”grekiska” osten av plasttyp kan ingen bli särdeles upprörd över att den inte får heta som den krämiga salta äkta varan.

Det är ett sammelsurium av lagar och överenskommelser som bestämmer vad vi får kalla varor. I Sverige finns regler om hur mycket kött det måste vara i falukorv för att det ska få heta just så, vi alla har väl av misstag köpte en faluring eller dylikt någon gång.

EU har försökt på allvar styra upp detta – därav att man inte får kalla Kalles för just kaviar, då det inte i laglig mening är finkaviar utan romkräm. Och skulle man exportera det som kaviar kan andra européer bli lurade.

Detta är vad lagstiftningen handlar om. Vi som konsumenter ska skyddas. I Sverige vet de allra flesta att Kalles må vara gott men att det inte mäter sig med löjrom. Men hur ska en polack eller tysk kunna veta det? För även lyxprodukter kan ha enkla förpackningar med blonda pojkar på.

Överenskommelser har förekommit – som den om ursprungskyddade champagne, men numer gäller EU:s namnskydd. Och i den finns ingen orgonzola – utan bara gorgonzola som tillverkas nära staden med samma namn under speciella omständigheter.

Håll med om att det är enklare att handla när man vet vad man köper. Därför är det jätteviktigt att ha detta regelverk – även om det ibland ”drabbar” svenska produkter.

I USA finns både champagne, orgonzola, mozzarellasticks och mycket mer som är någorlunda i närheten av sitt europeiska ursprung, men långt ifrån äkta. Det är fint att vara europeisk i USA, men det är uppenbart ok att luras om det.

Stina Morian

Ledarskribent Liberala Nyhetsbyrån

Mattias Karlsson
Stina Morian
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons