Annons
Nyheter

Svikande liberaler

Härom månaden var det en fånig socialdemokratisk politiker som blev uppringd av en reporter när hon förberedde sitt fredagsmys.
Nyheter • Publicerad 9 april 2010

Hon blev tillfrågad om det här med incest. Då tänkte hon att hon inte skulle tänka med ryggmärgen utan med hjärnan. Det gjorde hon och fann naturligtvis att lagen mot incest var helt obefogad. Då blev det stort hallå, Expressen skrev en ledare (16 mars) och försvarade incestlagstiftningen. Då ändrade sig den socialdemokratiska politikern och lutade därefter åt att skärpa incestlagstiftningen.

Heidi Avellan i Sydsvenskan (18 mars) kunde då inte motstå frestelsen att raljera över en sådan hållningslöshet. Men för att kunna göra det måste hon – låt vara blott i förbigående – instämma med Expressen. Det är sunt med lagar mot incest.

Annons

Och det skall man behöva läsa i tidningar som kallar sig liberala. Där har vi den verkliga skandalen i hela den här bedrövliga historien.

Ty låt oss se på Expressens argument. Det första argumentet är klassisk moralkonservativt. Preventivmedelssäkerheten är inte hundraprocentig. I olyckliga fall kan det av misstag bli barn. Och då blir det nödvändigt med abort, liksom i andra fall där det av skilda skäl är omöjligt att låta barnet komma till världen. Det gäller var och en som har samlag utan att vilja ha barn. De alltför besläktade skiljer sig inte från oss andra i detta avseende.

Det andra argumentet är att föräldrar och syskon ofta har makt över sina barn respektive syskon, även sedan dessa blivit vuxna. Javisst, människor har stundtals makt över varandra. Det gäller också fullständigt obesläktade. Det kan man inte göra mycket åt. Vuxna syskon har för övrigt knappast mer makt över varandra än andra människor. Och föräldrars makt över sina vuxna barn är inte nödvändigtvis särskilt stor.

Kan man bygga en lagstiftning på att maktrelationer här är vanligare än mellan godtyckligt valda obesläktade?

Principen måste vara vuxna människors rätt att fritt välja sin sexualitet. Man kan alltid ifrågasätta den inre friheten hos en människa. Vem är helt fri i sina val? Likväl vet ingen utomstående bättre.

Vi kan inte göra oss till förmyndare, påstå att vi vet bättre vad som är bäst för vår medmänniska än hon själv vet. Vi bör alltså avstå från tvingande lagar, om vi kan. Så enkelt är det.

Jag tror att ledarskribenterna på Expressen, med all respekt för deras barndom som kanske inte var till alla delar lycklig och skrivsituationen som kanske var pressad – och Heidi Avellan – är fria människor. Att de fritt väljer sina ord och har sitt ansvar. Nu har de uppenbart svikit liberalismen. Skam är den enda mänskliga reaktionen på detta. Jag beklagar dem.

Lars Westerberg är fri skribent och mångårig medarbetare på Obs! i P1.

Mattias Karlsson
Lars Westerberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons