Nyheter

Svårt att stoppa information

Det var på tiden. Men nu ska Google sluta censurera vad Kinas internet-användare får söka efter.
Nyheter • Publicerad 26 mars 2010

Att företaget, en symbol för fritt informationsflöde på nätet, under flera år frivilligt underkastat sig Pekings censurkrav är lika oförklarligt som förkastligt. Google har också fått rättmätig kritik, inte minst från många människorättsorganisationer.

Det var för fyra år sedan, 2006, som sökmotorn Google etablerade sig i Kina. För att komma in på den kinesiska marknaden var bolaget tvunget att gå med på att ta bort sökresultat som exempelvis har med falungong-rörelsen och massakern på Himmelska fridens torg att göra. Och Google blev villig Storebror.

Men i januari i år anklagade Google kinesiska hackare för intrång i deras e-postsystem gmail för att komma åt e-post som tillhör människorättskämpar.

I februari avslöjade amerikanska New York Times att dataintrången kan härledas till ett universitet i Shanghai med täta band till den kinesiska militären. Med andra ord, kinesiska myndigheter anses stå bakom hackarna.

Kontroverserna kring dataintrånget bidrog till att Google lämnade Kina.

Internetanvändare i Kina som vill söka med hjälp av Google kommer i fortsättningen istället att kopplas vidare till företagets ocensurerade sajt i Hongkong.

Googles helomvändning applåderas i väst och det innebär bra PR för företaget. Men vad innebär Googles beslut i praktiken för Kinas nära 350 miljoner internetanvändare? Förmodligen inte särskilt mycket. Censuren på nätet finns kvar.

Skillnaden är att det nu istället för Google är Kinas tiotusentals internetpoliser som patrullerar i cybervärlden. För att blockera olika ”oönskade” sökord har de hjälp av ett avancerat datasystem, som Peking för övrigt har köpt av USA.

I Kina finns en uppsjö av inhemska sociala medier. Youtube, Facebook och Twitter är dock sedan länge blockerade i Kina. Men dagens unga datorfrälsta generation i Kina har lärt sig att kringgå kommunistpartiets spärrar.

I en tankeväckande artikel i Svenska Dagbladet skriver Erik Bergin om hur kinesiska ungdomar nu anropar servrar utanför fastlandet och på så vis kan hämta hem innehållet på en förbjuden sida. Han träffar en ung kvinnlig entreprenör som triumferande visar upp sin egen sida på Facebook.

Och här, i den unga generationens uppfinningsrikedom, finns nog det största hotet mot den censurfrälsta kinesiska diktaturen. Peking kommer att få allt svårare att stoppa, spärra och kontrollera informationsflödet.

Pernilla Ståhl är frilansskribent och medarbetare på Sveriges Radio.

Mattias Karlsson
Pernilla Ståhl
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.