Annons
Nyheter

Skrämmande historisk repris

I sin självbiografiska bok ”Blickar tillbaka” (Albert Bonniers förlag 2008) ägnar sig den marxistiske idéhistorikern Sven-Eric Liedman åt en viss, om än begränsad, självkritik.
Nyheter • Publicerad 25 maj 2010

Han konstaterar att han före 1989 inte med kraft kritiserade bristen på medborgerliga fri- och rättigheter i de kommunistiska länderna:

”Jag tillhörde dem som utnyttjade den svenska tryckfriheten till bristningsgränsen [...] Men jag hade inte tillräckligt framhållit dess betydelse.”

Annons

Vad dagens unga vänsterintellektuella om några decennier kommer att skriva i sina memoarer vet vi naturligtvis inte. Men det är inte osannolikt att också några av dem kommer att beklaga att de inte tydligt försvarade yttrandefriheten. Att många intellektuella – trots 1900-talets erfarenheter – fortfarande har en komplicerad inställning till det öppna samhället har visat sig i de senaste årens debatter om Jyllands-Posten och Lars Vilks.

Ännu mer skrämmande är kanske att åtskilliga svenska politiker, som dagligen tränas i demokratins beslutsformer, har svårt att förstå yttrandefrihetens betydelse.

När Lars Vilks 2007 gjorde sin teckning av profeten Muhammed blev han utsatt för allvarliga hot. Det hindrade inte Pierre Schori – tidigare minister och ledande socialdemokratisk utrikespolitiker – från att gå till ett svavelosande angrepp mot honom i Svenska Dagbladet. Schori lade skulden på offret, inte på dem som framförde hoten. Han hävdade att yttrandefriheten i globaliseringens tidevarv måste ”paras med ett uns av ansvarstagande”. Han anklagade Vilks för att ha dragit in ”polisen, skattebetalare i allmänhet, svenska exportföretag” i sitt projekt.

Jag vet inte om Schori anser att alla hotade människor själva skall stå för sina kostnader.

Schori verkar ha svårt att förstå hur ett demokratiskt rättssamhälle fungerar, vilket förklarar hans tidigare vurm för Kubas diktator Fidel Castro. En annan gammal Kubavän som angripit Vilks är vänster­ledaren Lars Ohly.

Nyligen blev Vilks överfallen vid en föreläsning vid Uppsala universitet. Hans hem i Nyhamnsläge utsattes för ett brandattentat. Därefter frågade Sydsvenskan de olika riksdagspartiernas ledare om deras syn på yttrandefriheten.

Ohly valde, liksom miljöpartiets språkrör Peter Eriksson, att ge Vilks en del av skulden. Eriksson förklarade: ”Det kan vara korkat, onödigt osmakligt och dumt att provocera och håna.” Ohly påstod, helt skamlöst, att Vilks ”syftar till att stärka rasismen”.

Ohly hörde till dem som sörjde Berlinmurens fall. Fortfarande har han svårt att acceptera meningsmotståndares yttrandefrihet. Snart sitter han kanske i Sveriges regering.

David Andersson är författare och redaktör på tidskriften Axess.

Mattias Karlsson
David Andersson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons