Annons
Nyheter

Picknicken som enade Europa

Den 19 augusti 1989 hölls en picknick nära staden Sopron vid gränsen mellan Österrike och Ungern. Picknicken, som skulle komma att spela en stor roll för kalla krigets slut, arrangerades av den ungerska oppositionen med stöd av den Paneuropeiska unionen.
Nyheter • Publicerad 20 juli 2009

En avgörande roll spelade paneuropéen Walburga von Habsburg, barnbarn till Österrike-Ungerns siste kejsare Karl I. Hon heter idag Walburga Habsburg Douglas, har blivit svensk och är moderat riksdagsledamot. Också hennes far, Otto von Habsburg, var engagerad i picknicken. Otto von Habsburg, kronprins av dubbelmonarkin, har länge varit en stark kraft för Euro­pas enande.

När bedömare i efterhand har försökt förklara varför kalla kriget tog slut har en del pekat på kapprustning under Reaganadministrationen som till sist knäckte den sovjetiska ekonomin. Andra har menat att Sovjets ekonomi var oerhört svag redan i början av 1980-talet och att det bara var en tidsfråga innan landet skulle kollapsa.

Annons

Även Gorbatjovs övertygelse om att lämna de östeuropeiska sattelitstaterna till sitt eget öde har nämnts som en orsak till att stenen sattes i rullning.

Men när stora historiska förändringar ska förklaras tenderar vi ofta att fokusera på stora övergripanden skeendena och glömmer de till synes små men ändå viktiga och ibland avgörande händelserna. Jag vågar påstå att picknicken i Sopron var en sådan händelse.

De österrikiska och ungerska regeringarna hade beslutat sig för ett symboliskt öppnande av gränsen mellan länderna under tre timmar. Men ingen skulle få korsa gränsen. Paneuropéerna hade delat ut flygblad och välkomnat människor till den symboliska manifestationen, en inbjudan som hörsammades av ett stort antal östtyskar som vistades i Ungern.

Trots att de ungerska gränsvakterna hade order om att skjuta de som försökte korsa gränsen gick 661 östtyskar över till Österrike och vakterna valde att bortse från sina order. Under stort tryck valde Ungern några dagar senare att öppna sin gräns permanent för Östtyskar som ville ta sig till Österrike.

Öppnandet av gränsen mellan Ungern och Österrike var det första tydliga beviset för att det var möjligt att riva ner järnridån mellan öst och väst. Därmed satte en, som det först såg ut, obetydlig paneuropeisk picknick en process i rörelse som ledde fram till att Berlinmuren kunde falla i november 1989 och Europa kunde ta de första stegen mot sitt enande.

Det kan ses som historiens rättvisa dom att en medlem av huset Habsburg, som drabbades hårt av Europas splittring i början av 1900-talet, bokstavligen fick klippa upp den taggtråd som manifesterade splittringen.

Douglas Brommesson är universitetslektor i statsvetenskap.

Mattias Karlsson
Douglas Brommesson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons