Annons
Nyheter

Ny man – ny motpol

Män är värst. De stressar mest, äter och dricker mer fel, lyssnar inte på kroppen, drabbas mer av allvarliga sjukdomar än kvinnor och väntar för länge med att gå till doktorn.
Nyheter • Publicerad 18 mars 2010

Till sist dör de, i genomsnitt fem år tidigare än kvinnan. Simone de Beauvoir skrev i ”Det andra könet” (1949): ”Hela mannens liv som man bör vara ett utryck för hans virilitet, som omedelbart omfattar och kräver kvinnan”. Dagens man har en fot kvar i den gamla synen på mannen som den starke osårbare försörjaren, samtidigt som han försöker leva upp till den nya mansrollens krav; att vara både stöttande make, omtänksam son, engagerad pappa och attraktiv smärt välklädd viril älskare.

Den nya trenden att uppmärksamma den ohållbara manliga hälsoutvecklingen syns i böcker om mäns hälsa, vetenskapliga möten, temanummer i tidskrifter med mera. Under temat ”Det svaga könet” arrangerades den 17 mars ett stort seminarium på Armémuseum i Stockholm om hälsosituationen för dagens svenska män.

Annons

Experter i andrologi (läran om mannen) och urologi samlades för att sprida kunskap om den ”nye mannen”. Man hävdar att mäns hälsa är ett ”ingenmansland”; ett folkhälsoproblem som ignoreras av sjukvården. Mot detta står att det tidigare lyfts fram att sjukvården är styrd efter en manlig norm och att män får dyrare och bättre vård. Men statistiken talar för att det inte varit männen till nytta.

Män leder på alla punkter i Socialstyrelsens dödsorsaksregister. Mäns överrepresentation under ”Särskilt riskabla levnadsvanor” (Statens folkhälsoinstitut) visar också på väldiga skillnader i övervikt, riskabla alkoholvanor och dagligt snusande. Den enda jämförbara är dagligrökare, där ensamstående ogifta och ensamstående skilda kvinnor är värst.

Lösningen menar man är att uppmärksamma mannens hela livscykel med syfte att stärka både hans kunskap, hälsa och självkänsla. På sammankomsten igår försökte psykoterapeuter sprida kunskap om unga mäns psyksiska och sexuella problem, allmänläkare om den medelålders mannens hälsorisker (”den bukfeta generationen”) och geriatriker om det utsatta livet i den sköra prostataåldern.

Och visst tjänar också kvinnor på mäns hälsa. Med män som är ”empowered” med kraft och förmåga och trygghet nog att också stödja sin kvinna blir kvinnan lyckligare och kanske skilsmässorna blir färre. Till nytta för männen, för det är ingen nyhet att mannen inte klarar sig utan kvinnan.

Simone de Beauvoir hänvisade till D H Lawrence i ”Det andra könet”: ”Det är när mannen med kropp och själ tar kvinnan till sitt hjärta som han finner sina rötter här på jorden och fullbordas”. Och kanske har kvinnan svårt att helt klara sig utan mannen. Simone (dock valde hon personligen bort sitt livs kärlek) skrev om mannen: ”en pol som är nödvändig för den motsatta polens existens.”

Vanja Berggren är lektor i folkhälsovetenskap vid Högskolan Kristianstad och verksam vid King Saud Abdelaziz University for Health Sciences, Riyadh, Saudiarabien.

Mattias Karlsson
Vanja Berggren
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons