Annons
Nyheter

Nolltaxa hör inte hemma i Telia

Under måndagen avslöjade Sveriges Radio att Martin Lorentzon – medgrundare till Spotify – undandragit sig att betala 60 miljoner kronor i svensk skatt.
Nyheter • Publicerad 23 april 2013

Genom att starta ett bolag i Cypern, innan försäljningen av en stor aktiepott, kunde han nolltaxera hemma. Det är lätt att gå i Janne Josefsson-spinn och ropa: ”Ska det vara såhär?” Fast mest anmärkningsvärt är ändå att Kristina Ekengren på finansdepartementet tycker att detta är helt okej. För vissa.

Att hitta rimliga skattenivåer är en balansakt. Intäkterna behövs för att finansiera bland annat vård, skola och infrastruktur. Samtidigt får inte skattetrycket bli så högt att det hindrar utveckling och tillväxt. För att riskerna med att starta företag ska vara intressanta att ta, måste det också – vid slutet av regnbågen – finnas chans att tjäna pengar.

Annons

Sverige och Cypern har valt radikalt olika strategier. Medan bolagsskatten i Sverige ligger på 22 procent, är den i Cypern endast 10 procent. Den svenska skatten på kapitalinkomst är 30 procent, i Cypern existerar ingen sådan. Visserligen har Cypern lyckats locka mängder av utländskt kapital – däribland Lorentzons – men resultatet har trots det blivit en enorm kris. Räddningsåtgärderna handlar delvis om just höjda skatter. Men gjorde Lorentzon fel när han flyttade sina tillgångar?

Enligt OECD:s principer bör företag skatta i de länder de är verksamma. Där produkter och tjänster säljs, ska skatt också betalas. När det blev känt att H&M 2008 hade betalat 585 kronor i skatt i Bangladesh – ett av företagets största inköpsländer – var det till just den principen klädjätten hänvisade. Eftersom H&M inte hade några egna fabriker i landet, och produkterna såldes på andra marknader, menade man att summan var korrekt.

Än mer komplicerat blir det med digitala tjänster som säljs över hela världen. Var och hur ska bolagskatten då betalas? Det är inte helt enkelt att svara på. Men Lorentzons fall handlar inte om det. Snarare har Lorentzon på tveksamma grunder försökt undvika egen kapitalbeskattning, genom brevlådeföretaget i Cypern.

Eftersom Lorentzon nyligen valdes som styrelsemedlem i Telia Sonera – till 37 procent ägt av svenska staten – är förtroendefrågan oundviklig. Finansdepartementets Kristina Ekengren, ordförande i Telias valberedning, besvarar den på ett uppseendeväckande sätt. Ekengren menar att Lorentzon är unik som entreprenör i Sverige och att vi borde vara stolta över honom.

Ursäkta, vad sa du att du sa? Är detta verkligen relevant för om man ska betala skatt eller inte? Självklart inte.

Det skulle vara klokt att inom EU enas om en gemensam miniminivå gällande kapital- och bolagsskatt, för att undvika framtida Cypern-kaos. Fram till den dagen bör finansdepartementet dock hitta en tydlig linje hur man förhåller sig till olika former av skatteplanering. Och den linjen ska naturligtvis gälla alla.

Petter Birgersson petter.birgersson@allehandasyd.se
Lucas Hermans
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons