Annons
Nyheter

Miljöpartiet joker i regionvalet

Det har stormat rejält kring sjukvården i Skåne under den pågående mandatperioden.
Nyheter • Publicerad 20 augusti 2014

Under det senaste året har det knappt gått en vecka utan att problem kopplade till sjukvården har synts i media: långa vårdköer, födande kvinnor som slussas runt mellan olika sjukhus och minskad personalstyrka med risk för sämre patientsäkerhet. För att nämna några.

Missnöjet har varit stort både bland patienter och anställda, bland de senare så stort att ett antal anställda vid Universitetssjukhuset i Lund i december ifjol bildade Vårdpartiet i Skåne, med sikte på att ta plats i regionfullmäktige och utmana den sittande Femklövern. Efter stor medial uppmärksamhet i samband med bildandet har partiet dock varit i stort sett osynligt i debatten.

Annons

Det främsta motståndet mot Femklövern kommer, inte oväntat, istället från traditionellt håll, från Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. Men problemen i skånsk sjukvård till trots har opinionsundersökningarna inte visat på något stort uppsving för det röda alternativet. I en Demoskopundersökning som Sydsvenskan presenterade i juni noterade Socialdemokraterna 30,5 procent, precis samma resultat som i regionvalet 2010. Vänsterpartiet fick 5 procent i undersökningen, att jämföra med 3,9 i det senaste valet.

Undersökningen baserades på intervjuer med omkring 1 000 skåningar, vilket är ett förhållandevis litet underlag. Siffrorna bör alltså tas med en inte alltför liten nypa salt. Om de står sig i valet har Femklövern chans att få förnyat förtroende. Det stora oppositionspartiet har i så fall misslyckats med att övertyga väljarna om att deras visioner och förslag är att föredra.

Men bilden kompliceras av att Miljöpartiet, som ingår i Femklövern, har förklarat att det går till val som ett eget alternativ. Fortsatt samarbete med de borgerliga partierna kan alltså inte tas för givet. Miljöpartiet är, liksom de röda partierna, för en skattehöjning. Frågan har också inneburit en slitning mellan Miljöpartiet och övriga femklöverpartier, främst Moderaterna, under pågående mandatperiod. Miljöpartiet lyckades, delvis med hjälp av Folkpartiet, få igenom en skattehöjning med 30 öre ifjol.

Väljer Miljöpartiet att gå samman med de röda partierna efter valet, så kan det bli dessa tre partier som tillsammans bildar majoritet i regionfullmäktige. Miljöpartiets val kan med andra ord bli avgörande för hur vår region ska styras den kommande mandatperioden. Andra aspekter kan förstås också påverka regionens ”regeringsbildning”, främst gäller det valresultaten för Sverigedemokraterna respektive Feministiskt initiativ.

Regionvalet hamnar oftast i skuggan av såväl riksdagsval som kommunalval. Regionfrågorna, och inte minst vården som många medborgare räknar till de viktigaste sakpolitiska områdena, förtjänar mer belysning än hittills från såväl media som partier i valspurten.

Carolin Dahlman
Malena Rosén Sundström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons