Annons
Nyheter

Mer än ett nytt guld till Malmö

Guldmatchen är just avslutad och alla här på O’Learys står upp och skriker och applåderar. Vi förenas i glädje och samhörighet över att guldet på nytt har nått sin rätta destination.
Nyheter • Publicerad 10 november 2010

Malmö har de senaste veckorna varit i medias fokus på grund av en galnings illdåd.

Otryggheten har spritt sig och staden har fått bära epitetet som kall och hård, långt från det goda samhällets förebild, med en stark gemenskap. En segregerad stad med stora problem, men också en stad med enorma möjligheter om man bara lyckas vända problemen till potentiella fördelar.

Annons

Den här eftermiddagen har gett mig hopp och fått mig att se möjligheterna. Aldrig tidigare har så många med olika bakgrunder, förenats i en dröm om seger för de blåa pågarna. Trots alla våra olikheter har vi förenats i en samhörighet och gemenskap kring vi som älskar Malmö FF.

Precis som staden Malmö har förändrats har laget Malmö FF förändrats. Från arbetarstaden som dominerades av varvet och de stora fabrikerna till en mångkulturell, dynamisk smältdegel med mängder av olika nationella rötter, religioner och kulturella bakgrunder. Så har också laget följt med i dess utveckling och är idag den ultimata bilden av det nya Malmö. Ett lag av pågar, som nästan har lika många ursprungliga nationaliteter som antalet spelare och en fantastisk symbol för hur mångfald kan skapa en slagkraftig helhet.

Malmö FF är en förebild för vilka potentiella möjligheter staden bär på och här finns onekligen förutsättningar för att bryta de barriärer som idag delar staden i vi och dem. Det finns uppenbarligen något som förenar och binder samman oss, får oss att känna samhörighet och gemenskap, trots alla våra olikheter.

Det är en underifrån växande rörelse långt ifrån våra institutionella modeller för samhällsgemenskap som bygger på kollektiva ansatser. Den bygger på en minsta gemensam nämnare som ges utrymme att växa till gemenskap och samhörighet. Jag tror till och med att det i vår gemensamma eufori fanns många som till vardags aldrig skulle välja att dela sin glädje, med dem man gjorde det idag. Så Malmö FF är faktiskt barriärbrytande och sannolikt ett viktigare samhällsfenomen än bara en bra fotbollsklubb som plockat hem ett nytt guld till staden.

Samhällsgemenskap är kittet som binder samman oss människor, som lär oss att samarbeta, ta ansvar och lita på varandra. Det är sannolikt en av de viktigaste mekanismer för en socialt hållbar utveckling. Alltför länge har vi trott att någon annan kunde tillförsäkra oss detta goda, vilket resulterat i allt svagare civila strukturer.

Malmö FF visar att det trots allt finns hopp och dessutom har man visat vad som kan hända om man ger de unga förtroende och tillit. Så grattis MFF och ett stort tack!

Björn Sanderberg är fri skribent.

Mattias Karlsson
Björn Sanderberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons