Annons
Nyheter

Medlem nr 4014

Att ge sig på Ikeagrundaren Ingvar Kamprad kostar på. Många reagerar med ryggmärgen varje gång hans nazistförflutna eller skatteplanering tas upp.
Nyheter • Publicerad 25 augusti 2011
Foto: 

Han har ju gjort så mycket för Sverige, ”varför skriver ingen i stället om hans välgörenhetsprojekt”, sa exempelvis riksdagsmannen Sven-Erik Bucht (S) från Ikeavaruhusförsedda Haparanda till Expressen/KvP i går.

Kruxet är bara att det har skrivits en hel del också om detta.

Annons

Kamprad är en ikon. Han möblerade folkhemmet. Han har serverat världen ”swedish meatballs”. Han har som entreprenör betytt ofantligt mycket för enormt många. Men det är också just detta som gör hans förflutna intressant – och relevant.

Kamprad är en maktfaktor, och en väsentlig del av det offentliga Sverige.

Precis som drottningen.

Det som för länge sedan borde ha varit glömt och kanske till och med gömt för vanliga dödliga är i högsta grad fortfarande av intresse när det rör sig om samhällets stöttepelare. Vilket gör det både motiverat att fördjupa sig i Kamprads ”ungdomsförvillelser”, som i boken "Och i Wienerwald står träden kvar" (Natur & Kultur) av Elisabeth Åsbrink, och att rapportera om dem.

Att det kommer nya uppgifter om Kamprad, om hans medlemskap i den hårdföra nazistgruppen SSS och hans medlemsvärvning till denna, samt om att Säkerhetspolisen upprättade en akt över ”nazisten” Kamprad ger otvetydigt en ny dimension åt att han så sent som i en intervju förra året talade uppskattande om Per Engdahl, en förgrundsfigur i den svenska extremhögern som Kamprad umgicks med långt in på 1950-talet.

Det går att både uppskatta Kamprad för allt han gjort, hans drivkraft och energi, och att belysa personen Kamprad. Det är till och med nödvändigt. Allt annat skulle representera den typ av samhälle som Kamprad drömde om i ungdomen.

Jonas Duveborn

politisk redaktör på Kristianstadsbladet

Mattias Karlsson
Jonas Duveborn
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons