Annons
Nyheter

Maktens goda intentioner

Den objektivistiska författaren Ayn Rand verkar ständigt aktuell i den politiska debatten.
Nyheter • Publicerad 15 april 2013

Kanske inte överdrivet synligt i Sverige förutom att Annie Lööf har nämnt henne som en förebild vid något tillfälle, desto mer i USA där hon hyllas av många libertarianer och konservativa. Hennes mest kända bok, ”Och världen skälvde” håller just nu på att bli en b-filmstrilogi och den första maj släpper tankesmedjan Timbro tre av hennes största verk på nytt i svensk översättning. Den engelska pocketutgåvan syns återigen i bokhandlarna.

Rand tydliggjorde att människan har rätt till frukten av sitt arbete. Att man har rätt att själv förfoga över sina ägodelar, att det är något positivt att bygga upp en verksamhet, skapa värden och ta ut stora vinster. I Och världen skälvde tröttnar eliten i form av företagsledare, uppfinnare och kreatörer på att staten försöker inskränka deras möjligheter att tjäna pengar. De försvinner spårlöst för att världen skall inse att de behövs.

Annons

Videospelserien Bioshock är en dystopi av Rands filosofi. De första spelen handlar om hur elitens tillhåll, en stad på havets botten, har gått under av människans ständiga strävan efter mer makt. I nya uppföljaren Bioshock Infinite svävar staden och är styrd av en religiös fanatiker. Moral, valmöjligheter och skuld är centrala teman. Man får följa socialistiska uppror och se båda sidor av maktens mynt. Det handlar om tid och rum och konsekvenserna av ens handlingar.

Just konsekvenser är något som spelen ofta är duktiga på att illustrera. I den virtuella världen påverkar varje knapptryck handlingen, och det första Bioshockspelet gav olika slut beroende på vilken moralisk väg man valde att gå. I Infinite porträtteras maktmissbrukets konsekvenser ypperligt, hur fel det går när människor tar lagen i sina egna händer, och när de ser sig mer moraliskt överlägsna andra.

Det är sunt att hysa viss misstro mot auktoriteter med makt. Politiker som föredrar makt framför förändring förtjänar att bli bortröstade, oavsett hur goda deras intentioner var från början. Nyligen bortgångna Margaret Thatcher minskade den brittiska statens makt och ägande för att dra landet ur den kris som rådde. För det fick hon ta konsekvensen av väljarnas missnöje och var för många ett favorithatobjekt.

Varken stat eller enskilda människor bör ha för mycket makt över andras liv. Det finns en sympatisk tanke bakom idén att staten inte skall vara för stor, och att ansvar skall krävas av individer. Även om det ibland kan kännas tryggt att samhället fixar allt är det inte bara i spelens värld som för mycket makt korrumperar. Varje litet område man överlåter till någon annan, är ett steg på vägen. Det tåls att komma ihåg varje gång en politiker vill stifta en ny lag, eller lägger ett nytt förslag, oavsett om intentionerna är goda eller inte.

Petter Birgersson petter.birgersson@allehandasyd.se
Johanna Nylander
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons