Annons
Nyheter

Life on Mars?

Det har ännu inte rapporterats om några gröna gubbar från Mars. Men kan det ha funnits någon form av liv på grannplaneten? Det är fler än David Bowie som vill veta. Rymdsonden Curiosity landade på Marsytan tidigt på måndagsmorgonen. Ett av uppdragen är att med hjälp av robotens känsliga instrument komma närmare svaret på den eviga frågan.
Nyheter • Publicerad 7 augusti 2012

Rymdjakten är långt ifrån lika prestigefylld som den var under 1950- och 1960-talen när supermakterna USA och Sovjet hetsade varandra att vara först med människor i rymden och på månen. Och för all del med att skicka sonder till Mars. För det i sig är inget nytt. Redan i mitten av 1960-talet lyckades USA skicka Mariner 4 i en bana runt Mars för att ta bilder av den röda planeten. Sovjet var 1971 först med att lyckas landa en sond på Mars. Det mest ambitiösa och lyckade 1970-talsprojektet anses dock amerikanska Nasas Viking 1 och 2 vara.

Även om utforskningen av Mars fortsatt har intensiteten i rymdjakten sjunkit väsentligt och med Sovjets kollaps fanns inget av kampen mellan stormakterna kvar. Nasa har med krympande budget fortsatt att skicka sonder och fordon för att utforska Mars yta. Men med Curiosity ökas ambitionerna åter, projektet beskrivs av Nasa som det mest komplexa i sitt slag. Därför var minerna extra glada vid ledningscentralen när landningen visade sig vara lyckad. Och president Barack Obama passade på att kalla det hela för ”en oöverträffad teknologisk bedrift” som amerikaner kommer att vara stolta över ”långt in i framtiden”.

Kanske hoppas Obama på ett uppsving på hemmaplan inför höstens presidentval. Men väljarna lär bry sig mer om jordnära frågor.

Mikael Hallqvist
Petter Birgersson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons