Annons
Nyheter

Kungliga bröllopsbesvär

Ärligt talat, vad finns det för skäl att gifta in sig i kungafamiljen?
Nyheter • Publicerad 30 april 2010

Man talar ofta om Daniel Westlings folkliga ursprung och man ser detta som en demokratisering av konungsligheten. Men det är förmodligen bättre att tala om en normalisering eller modernisering.

Det är väl egentligen kungen som är pionjär. Drottningen är varken kunglig eller adlig. Att begränsa urvalet till adeln och andra länders kungligheter torde ha vissa nackdelar. Bortsett från risken för inavel torde det lämna föga utrymme för genuin romantisk böjelse. Nu kan en kunglig gifta sig med vem som helst i omgivningen som faller i smaken.

Annons

Men givetvis gifter man sig inte med tiggargossen, man träffar inte den typen av människor. Man väljer bland likasinnade i Stockholms överklass. Och inte alla som rör sig där har funnits där från början. Utan tagit sig dit.

Så ursprung betyder inte längre så mycket. Ockelbo duger. Men å andra sidan är det samma förhållande med salig marskalken. Det verkliga kungahuset i Frankrike giljotinerades, som bekant, marskalk Bernadotte kom sig upp genom revolutionen. Karl XIV Johan var sin tids Daniel Westling.

Så är det. Små män från Ockelbo kan bli betydande personer. Men när de blivit det, är de inte längre små män från Ockelbo. Och det är då jag undrar: ”Vad vinner man på att gifta sig kungligt?” Bra har man det ju redan. Man får ju bara ett tyngre och mer ofritt liv av att liera sig med kungahuset.

Å andra sidan. För människor som tjänar mycket pengar, får pengar ett annat värde än för oss andra. Pengar är, så att säga, inte allt. Man vill tjäna mer därför att pengar symboliserar framgång. Man har sedan länge passerat gränsen för hur mycket man kan och hinner konsumera.

Då kommer pengar att betyda något annat. Att få mer pengar är en ren statussak. Det är den enda förklaringen till de svindlande fallskärmar, som redan tillräckligt rika, brukar förse sig med.

Den som gifter sig kungligt ökar på samma sätt sin status, även om han får sämre möjligheter att leva ett bra liv. Man är inte vilken stekare som helst, utan en kunglig stekare. Dessutom blir han kändis. Man kan göra vissa andra saker, som inte heller kräver någon speciell talang eller färdighet, för att bli kändis. Men här blir man garanterad ett livslångt kändisskap. På gott och ont.

Så sitter vi här och tittar på han som skall gifta sig och han som slapp undan. Vem gjorde det bästa valet? Säg det du, käre läsare.

Lars Westerberg är fri skribent och mångårig medarbetare på Obs! i P1.

Mattias Karlsson
Lars Westerberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons