Annons
Nyheter

Julbetraktelse enligt Vinslöv

När Holger, John, Anders och de andra hjältarna först mötte Vinslövsborna efter sin nyvunna berömmelse var inte kärleken omedelbar.
Nyheter • Publicerad 21 december 2009

De unika karaktärerna var pinsamma, hade skämt ut Vinslöv i nationell tv och åtminstone en av dem tog det säkra före det osäkra och flyttade från orten.

Men något hände, häcklarna satte skratten i halsen och ”Plötsligt i Vinslöv” blev en kultförklarad dokumentär.

Annons

I ett inslag i programmet ”Sverige!” tidigare under hösten försökte några Vinslövsbor förklara vad det var som vände den lokala opinionen. Stalltipset var Monopol. När Vinslöv vann en omröstning och fick överta Norrmalmstorgs prestigeplats i en ny variant av sällskapsspelet insåg även de mest ihärdiga av de lokala kritikerna att Holger & co hade lyckats med något som ingen gjort sedan möbelvaruhuset Hedbergs glansdagar. Satt Vinslöv på den nationella kartan.

Efter ”Plötsligt i Vinslöv” blev det Plötsligt en förening med medlemmar som med stor ömhet, minst sagt, tog Vinslöv och dokumentären med alla dess unika personligheter till sitt hjärta.

Föreningen förmådde till sist SVT att släppa ”Plötsligt i Vinslöv” på dvd med en stor försäljningssuccé som resultat. Stockholmare och annat löst folk skyndade till Perssons taverna i Vinslöv, köpte en Holger special och gick sen ut och satte sig på Holgers bänk.

Med uppföljaren ”Plötsligt igen” som visades på SVT i förra veckan lär inte besöken till Vinslöv bli färre. Men än viktigare, kärleken till Holger, Mr Bangolf och Grillmästaren lär fortsätta att gro. Och nu kommer också Norra Skånes utsände i Vinslöv, redaktör Nilsson att mötas av samma oreserverade kärleksförklaringar. Den oefterliknelige Bertil Nilsson som lyckas omvandla en bortförd papegoja till braskande rubriker.

Det sägs att vi lever i en alltmer individualiserad värld, jag har själv hävdat det i olika forskningssammanhang. Och individualiseringens genomslag är verkligen starkt på många områden. Men trots en på många sätt individualiserad värld ser vi samtidigt mycket av likriktning där det gäller att inte sticka ut för mycket.

En värld där den personliga stilen ska vara lagom individuell och gärna delas av alla andra i samma sammanhang. I en sådan lagom värld får de stora karaktärerna från de små sammanhangen mindre utrymme.

De små samhällenas original tycks inte platsa längre. Just därför fylls mitt hjärta med värme julen 2009 när jag ser de verkliga originalen från Vinslöv ta plats och återigen omfamnas av kärlek. För visst är det som allas vår grillmästare Anders säger, ”alla ska ju inte se likadana ut”.

Nej Anders, alla ska verkligen inte se likadana ut.

Douglas Brommesson är universitetslektor i statsvetenskap.

Mattias Karlsson
Douglas Brommesson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons