Annons
Nyheter

Jaktsäsong för sommarböcker

Nu börjar jaktsäsongen. Jag kollar internationella bokpriser, försöker erinra mig den där recensionen jag aldrig klippte ut, och rannsakar mina skrala kunskaper när det gäller äldre litteratur. Sommarboksjakten är igång.
Nyheter • Publicerad 5 juni 2009

Rejält tjock, helst i mjukpärm och i det anglosaxiska stora formatet, och med en riktigt bra berättad historia som man kan sjunka in i och komma tillbaka till. Så ska den vara. Tunna postmoderna litterära experiment är inget för mig.

Det kan vara nya böcker, eller klassiker. Gärna på engelska, och inte bara för den språkliga njutningen utan också för det där perfekta bokformatet. En av mina bästa sommarböcker köpte jag faktiskt bara för formatets skull: Moyez Vassanjis ”The In-Between World of Vikram Lall”. Det visade sig vara en fantastisk roman, som jag slukade och som jag definitivt kommer att läsa om.

Annons

Förra sommaren räckte Carsten Jensens lysande roman ”Vi, de drunknade flera veckor”. Andra sommarpärlor är Zadie Smiths ”Om skönhet”, Tomasi di Lampedusas ”Leoparden”, Elsa Morantes ”Historien” och Thomas Manns släktkrönika ”Buddenbroks”, som nu finns i utmärkt nyöversättning. En annan klassiker i nyöversättning är Lev Tolstojs ”Anna Karenina”. Inför sommaren är det svårt, men jag har siktet inställt på en omtalad roman av pakistanska Kamila Shamsie, ”Burnt Shadows”.

Tegelstensromanen vill jag komplettera med en nyutgiven fackbok, en kortare roman och en deckare. I år blir det den stridbara åklagaren Carla del Pontes nya bok ”Madame Prosecutor”, eller ”Svensk maffia” av Matti Larsson och Lasse Wierup. En sommar läste jag Philip Gourevitch skrämmande, men mycket läsvärda skildring av folkmordet i Rwanda, som nu kommit på svenska med titeln ”Vi vill upplysa er om att vi kommer att dödas imorgon tillsammans med våra familjer”. Mer om Afrika finns i Michela Wrongs superba ”It’s Our Turn to Eat”.

Amitav Ghoshs nya bok ”Sea of Poppies” tror jag blir min korta sommarroman. Ett annat tips är ”Den vita tigern” av Aravind Adiga, som precis kommit i svensk översättning.

Förra sommaren frossade jag i Patricia Highsmiths deckarböcker om Tom Ripley. Lika glupsk blev jag härom-månaden när jag såg John Le Carrés nya, på svenska ”En eftersökt man”. Den slukade jag omgående, och väntar redan otåligt på nästa. Så vad blir det för deckare i sommar? Lika bra att ta två stycken, Elizabeth Georges ”Stråk av rött” och ”Patienten” av P D James.

Sedan är jag redo för regn och många timmars väntan vid barnens simskola.

Pernilla Ståhl är frilansskribent och medarbetare på Sveriges Radio.

Mattias Karlsson
Pernilla Ståhl
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons