Annons
Nyheter

Hellre egenmakt än statsmakt

I fjol tog medelklassen, eller i alla fall ett antal självutnämnda representanter, till orda.
Nyheter • Publicerad 7 maj 2014

De hade fått nog av Alliansens skadliga skattesänkarpolitik. Så skapades nätverket Medelklassupproret. Ett uppbåd som väckte stor uppmärksamhet i sociala medier. Fler och fler stämde in i deras klagosång.

Mindre än ett år senare kan medelklassen lugna sig. Moderatledaren Fredrik Reinfeldt har hörsammat deras böner. Nu blir det inga fler skattesänkningar.

Annons

I stället går Moderaterna tillsammans med övriga Alliansen till val på skattehöjningar, eller ”intäktsökningar” som finansminister Anders Borg kallar det. Och det rödgröna blocket lovar detsamma.

Alliansens anpassning till sina politiska motståndare får flera följder. Bland annat orsakar det stor förvirring bland väljarna när partierna blir allt mer lika varandra. Men framförallt innebär det att det numera inte finns några som står upp för medborgarnas rätt till större frihet när det gäller att förfoga över sina resurser.

Till skillnad från vad Alliansen, och inte minst Moderaterna, har framställt det som är inte den främsta anledningen att sänka skatten att det ger ökade intäkter till staten eller att det skapar fler jobb. Även om det har många positiva effekter är det inte av rent instrumentella skäl som det bör vara på fler politikers agenda.

Att sänka skatten bör i stället ses som en frihetsfråga, särskilt i Sverige som tillhör ett av de länder i världen som har högst skattetryck. Lägre skatt innebär inte bara, såsom statsministern brukar påpeka, att fler får lite mer pengar i plånboken i slutet av varje månad. Det innebär framförallt att medborgarna får större inflytande över sina liv.

I takt med att man får behålla mer av sin inkomst förflyttas makten från politikerna till medborgarna. Det blir mindre utrymme för politiker på alla nivåer att använda skattepengar för sina älsklingsprojekt och mer utrymme för människor att själva avgöra vad de vill göra med sina surt förvärvade slantar.

Fler får en möjlighet att förverkliga sina drömmar. Oavsett om det är ökat sparande, resande eller en möjlighet att trappa ned i arbetstid till följd av att man får behålla mer av sina pengar.

Men lägre skatter betyder inte bara ökad frihet för de som redan är välbeställda. Till skillnad från vad sådana som medelklassens upprorsmakare påstår är det särskilt viktigt för den som har en lägre inkomst. För den som tjänar mindre är ett minskat skattetryck mer kännbart då man har knappare marginaler.

Det är dags för en annan typ av uppror än det som nätverket Medelklassupproret förespråkar. Det behövs ett uppror mot att allt fler politiker, från bägge blocken, tar sig rätten att bestämma över våra pengar och inte minst – våra liv.

Naomi Abramowicz är fri skribent

Mattias Karlsson
Naomi Abramowicz
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons