Annons
Nyheter

Hårda paket under granen

Vid denna tid på året innehåller många tidningar julklappstips. Också jag vill härmed lyfta fram några av höstens bästa svenska böcker.
Nyheter • Publicerad 8 december 2009

I min förra krönika tog jag upp Orlando Figes fascinerande, och kusliga, ”De som viskade – tystnad och terror i Stalins Sovjet” (Historiska media): en viktig bok för den som vill förstå hur terrorn påverkade det vardagliga livet i Sovjetunionen.

En annan imponerande historisk studie är Lundaprofessorn Svante Nordins ”Fyra som förde krig – Hitler, Stalin, Churchill och Roosevelt och idéerna de stred för” (Atlantis). När Sven-Eric Liedman nyligen skulle recensera den i Dagens Nyheter valde han att gå till ett bisarrt personangrepp istället för att diskutera bokens innehåll.

Annons

De som läser utan marxistiska skygglappar har dock mycket att hämta i Nordins bok. Nordin visar hur omodern Winston Churchill ansågs vara på 1930-talet. Många menade att politiker av Churchills typ inte passade i den moderna demokratin, han var en kvarleva från en äventyrligare epok. Trots detta – eller kanske just därför – blev det Churchill som räddade demokratin i Europas mörkaste stund.

Av höstens skönlitterära verk har jag fastnat för Klas Östergrens ”Den sista cigaretten” (Albert Bonniers förlag). De som gillar böcker som ”Gentlemen” och ”Gangsters” kommer nog också att uppskatta denna roman. Precis som i de tidigare romanerna är huvudpersonen en författare vid namn Klas som försöker orientera sig i ett samhälle präglat av skumma affärer.

Spännande läsning av ett lite annat slag är idéhistorikern Ingemar Nilssons biografi ”John Landquist” (Atlantis). Landquist var en inflytelserik person i svenskt kulturliv under 1900-talet, utgivare av Strindberg och författare till många stora diktarbiografier, doktor i filosofi och så småningom professor i psykologi och pedagogik i Lund.

Landquist passade dock aldrig riktigt i universitetsmiljön och han gjorde avgörande insatser som fri skribent. Under läsningen slås man av hur betydelsefulla de svenska dagstidningarna har varit för den intellektuella debatten i Sverige och hur viktigt det är att de också i framtiden innehåller kvalificerat material.

Denna fråga belyses också i Lars Lönnroths underhållande memoarbok ”Dörrar till främmande rum” (Atlantis). Lönnroth har varit professor i litteraturvetenskap men han gjorde också ett gästspel som Svenska Dagbladets kulturchef i början på 90-talet.

Vid denna tid utsattes såväl Svenskans som Sydsvenskans kulturredaktioner för angrepp från antiintellektuella chefredaktörer. De strider som följde vann lyckligtvis kulturvännerna. Men sedan dess har utvecklingen gått i populistisk riktning.

David Andersson är författare och redaktör på tidskriften Axess

Mattias Karlsson
David Andersson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons