Annons
Nyheter

”Fuskbyggarna” – fullträff av TV4

På hantverkare som inte håller tider och slarvar har alla synpunkter. När vår största tv-kanal gör en serie på temat, vet den säkert vad den gör.
Nyheter • Publicerad 22 mars 2010

Småhusmarknaden platsar under luppen. Uppgångar har följts av katastrofer. När aktörer drabbas, är det deras sak. De vet villkoren. Men intet ont anande konsumenter ska inte luras på jobb och försäkringar, som byggare skulle stå för, och i värsta fall på sina hus

På 1980-talet riktades ljuset särskilt på småhuskometen Boro ledd av Curt Wrigfors; i onsdags avklädd som fuskbyggare och lögnare av TV4. Spektakulära köp av ishockeyspelare – Anders ”Masken” Karlsson och Rolf Ridderwall till Team Boro – sponsring av Gunde Svan och Ekerums på Öland, målningen Grindslanten köptes för 11 miljoner; allt för Boro-reklamen. Storheten kände inga gränser. Nu växer inga träd upp i himlen. Inte ens Wrigfors trots att han var Carolas frikyrkobroder och byggde ett Borohus – mögelfritt? – åt henne för att hon sjöng i Boro-reklamen! När 1990-talet var ungt rasade Boro utanför Vetlanda samman. Och sen ett trettiotal konkurser!

Annons

LB-Hus i Bromölla hamnade då i en delikat situation:

”Antingen strukturerar vi eller blir vi strukturerade”, sa en tvärsäker vd och övertog Boro men gick efter ett tag på pumpen. En ny ägare, Percy Nilsson, PNB, kom och fick sedan kasta in sin handduk. Nu ägs det av Anders Althin genom Esalp Invest AB. Han blev vd i Gambro efter sin far på Holger Crafoords tid. När Gambro gick till Sonesson-koncernen lämnade Althin.

Det intressanta är, att Wrigfors trots Boros skumma affärer kunde komma tillbaka på 2000-talet i andra byggföretag och drog med sig sina söner med vilka han gjort nya resor mot fler konkurser. Den här branschen berör många människor. Man kan inte bortse från tragedier som drabbar barnfamiljer när hus möglar och blir oanvändbara och osäljbara. För familjen är husaffären den största. Vad en samvetslös byggare kan ställa till med säger sig självt.

I stället för ”Wrigforsare” behöver småhusföretagen seriösa ägare. Men byggandet sker i en kedja av aktörer som aldrig är starkare än den svagaste länken. Företagen kan tillverka bra hus men de ska monteras. Marknaden är hård med stark prispress. Det är viktigt för konsumenterna.

Men frestelsen att ta billiga men dåliga hantverkare, som i slutändan blir dyra för konsumenterna, visar TV4-serien också vådan av. För viktiga uppdrag i samhället; revisorer, advokater eller läkare krävs godkännande; auktorisation, legitimation eller vad man nu kallar det. En opartisk granskning av alla byggen bör alltid ske. Missbrukare som Wrigfors ska ha ”rött kort”; näringsförbud kallas det.

TV4-serien har redan visat att det behövs. Småhusföretagens organisation verkar tandlös. Den borde ta initiativ.

Sven Bergquist är fristående skribent. Han har varit ledarskribent i flera liberala tidningar.

Mattias Karlsson
Sven Bergquist
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons