Nyheter

Förvånade republikaner

I den svenska regeringsformen, en av de svenska grundlagarna, stadgas att ”Konungen eller drottning, som enligt successionsordningen innehar Sveriges tron, är rikets statschef.”
Nyheter • Publicerad 15 mars 2010

Denna femte paragraf av regeringsformens första kapitel kan måhända vara lämplig läsning för mången republikan dessa dagar.

Som mina läsare säkert noterat stundar två kungliga bröllop under året. Inte minst kronprinsessans bröllop i juni har den senaste tiden väckt intresse i diverse republikanska kretsar. Framförallt är det Sveriges Televisions (SVT) rapportering i allmänhet och deras program ”Det Kungliga bröllopet” i synnerhet som engagerat republikanerna.

Att SVT överhuvudtaget rapporterar om bröllopet utan att samtidigt ifrågasätta monarkins existens upprör republikanerna, man menar att SVT bryter mot sina åligganden om en opartisk rapportering. Med andra ord, för att republikanerna ska vara nöjda ska SVT först som hastigast berätta att det ska vara bröllop för att därefter lägga ut texten om hur hemsk monarkin är. Först då kan rapporteringen sägas vara opartisk, i alla fall om man ska tro republikanerna.

Problemet är bara att så hanteras ingen annan av våra grundlagsstadgade institutioner. Ingen har väl hört SVT:s kommentatorer diskutera riksdagens vara eller inte vara i samband med riksmötets öppnande? Eller hört regeringen som institution ifrågasättas i samband med en ny regerings tillträdande? Nej, det har sannolikt ingen hört. Men när det kommer till monarkin går det tydligen inte att rapportera om kungafamiljens liv eller verksamheten vid hovet utan att rapporteringen avfärdas som osaklig, om inte hela monarkins existens samtidigt ifrågasätts.

Att det ständigt förs en debatt om vårt statsskick, vår regeringsform, det parlamentariska systemets utformning och andra grundlagsfrågor är naturligtvis helt i sin ordning. Men det kan inte vara rimligt att kräva att all rapportering om just en specifik institution måste ifrågasätta institutionens existens. I alla fall inte när denna institution åtnjuter stöd i grundlagen.

Det hade naturligtvis varit en annan sak om frågan om det svenska statsskickets utformning hade varit en helt öppen fråga, om vi hade ett blankt papper framför oss och nu skulle bestämma vilket statsskick Sverige skulle ha. Men så är det som bekant inte, Sveriges riksdag har gång på gång efter allmänna demokratiska val beslutat att Sverige ska vara en konstitutionell monarki.

Att Sveriges Television i ett sådant läge utgår från att grundlagen gäller och att Sverige faktiskt är en monarki borde inte förvåna oss, vare sig vi är republikaner eller inte.

Douglas Brommesson är universitetslektor i statsvetenskap.

Mattias Karlsson
Douglas Brommesson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.