Annons
Nyheter

Förlegat med bara två kön

Välkommen, Mr Vanja!” På skyltar vid ankomst och på biljetter och boende stod det oftast herr framför mitt namn vid besöken i Riyadh.
Nyheter • Publicerad 1 april 2010

På mellanlandning i Skåne fastnar jag vid en arbetsmiljöenkät: ”Upplever du trakasserier på grund av könsöverskridande identitet?”

Vem betraktas eller betraktar sig som transperson? Personer som brutit mot könsnormerna har funnits i alla tider, i alla kulturer. De har bara kallats olika saker och varit olika mycket accepterade.

Annons

Transvestit myntades redan på 1910-talet av den tyske sexologen Magnus Hirschfeld. Riksförbundet för sexuellt likaberättigande bildades redan 1950 men bytte 2007 namn till RFSL, Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter.

Vad innebär det att vara transgender? Genus (eng: gender) är enligt Världshälsoorganisationen de socialt och kulturellt konstruerade roller, beteende, aktiviteter och attribut som ett givet samhälle förväntar av en kvinna respektive av en man. Kön är de biologiska och fysiologiska skillnaderna.

Vad som ses som trans är mångtydigt. Det går inte att fösa samman transgenderister i en enda grupp menar sociologen Jan Wickman vid Åbo Akademi. Medan transvestiter i huvudsak är män som lever som män, men till exempel klär ut sig till kvinnor ”bara ibland”, är transsexuella personer män som fötts i kvinnokropp eller viceversa.

Mellangrupper är till exempel personer som lever sitt sociala liv i en könsroll som inte enligt konventionella uppfattningar stämmer överens med deras anatomi, men som ändå inte eftersträvar fysisk könskorrektion som är möjlig med hjälp av hormonbehandlingar och operationer. En del väljer denna köns­tvetydighet medan andra inte vill eller inte vågar ta steget till de medicinska behandlingarna.

Det är mer komplext än att en transgenderist generellt sätt kan sägas ha ett liv som ställer honom eller henne utanför kategorin ”män” eller kategorin ”kvinnor”. Jag träffar genusvetaren Irina Schmitt vid Lunds universitet som gillar möjligheten att kalla personer för ”hen”, ”för jag vet ju aldrig vem en person är, och hur den definierar sig, eller hur?”

Transdebatten är emancipatorisk för många, men motsvarar inte den levda erfarenheten för alla. Säkert är att debatten öppnar nya perspektiv på kön. Könskunskap ger också ett fynd av fjorårets nobelpristagare Professor Elizabeth H Blackburn. I sitt Nobeltal om telomererna beskrev hon att modellorganismen tetrahymena (där telomerer först isolerades) har flera kön, upp till sju stycken!

Och det är inget aprilskämt, intygar professor Nils-Göran Larsson vid Karolinska institutet; tetrahymena har flera kön. Kanske är det dags att ifrågasätta det rådande tvåkönssystemet?

Vanja Berggren är lektor i folkhälsovetenskap vid Högskolan Kristianstad och verksam vid King Saud Abdelaziz University for Health Sciences, Riyadh, Saudiarabien.

Mattias Karlsson
Vanja Berggren
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons