Annons
Nyheter

Förhandlandets vedermödor

Det är en gammal sanning att ju längre en konflikt håller på, desto mer krävs för att kunna sluta fred.
Nyheter • Publicerad 14 februari 2014

Skälet är att man tycker sig ha satsat så mycket i liv, lidande och kostnader att man bara kan godta en fred där man kompenseras för sina uppoffringar. De känslomässiga blockeringarna ökar också när släktingar och vänner faller offer och hatet mot motparten i konflikten växer.

I denna stund pågår försök att lösa konflikter runt om på jorden, varav två är särskilt intressanta att skärskåda.

Annons

Det första är försöket att få israeler och palestinier att godta en tvåstatslösning som båda parter kan vara beredda att långsiktigt leva med. Den amerikanske utrikesministern Kerry har i månader försökt vaska fram en sådan lösning och ett slutligt bud skall strax presenteras.

Israeliska politiker angriper nu Kerry med närmast oförsonliga uttalanden och i israelisk television sänds ett program där han förlöjligas. Det är tydliga och glädjande tecken på att USA engagerar sig fullt ut och att Israel känner ett starkt tryck.

Mycket tyder på att USA och EU samarbetar väl i denna fråga. EU:s roll tycks vara att hota med och eventuellt sjösätta de sanktioner mot Israel som kan krävas, men vilka är politiskt omöjliga att besluta om i USA. Israels olagliga bosättningar på Västbanken undergräver inte bara en tvåstatslösning, de förintar på sikt också Israels möjligheter att förbli en demokratisk stat. En snabbt växande palestinsk befolkning inom Israels gränser skapar på sikt ett omöjligt val.

Antingen att utesluta palestinierna från politiskt inflytande eller att tvingas godta att de på sikt bildar en demokratisk majoritet. En lösning måste sannolikt ge östra Jerusalem till palestinierna samtidigt som Israels legitima säkerhetsbehov måste tillgodoses.

Det andra är de förhandlingar som nu påbörjats för att åstadkomma en fred i Syrien. Allt tyder på att ett misslyckande är oundvikligt. Så många utomstående stater har engagerat sig med krigförande ombud och främjar mer sina egna intressen än människornas behov i Syrien.

Ett stort problem är det moraliska imperativ som hävdas av västvärlden och i alla dess medier: kravet på den syriske presidenten al-Assads avgång. Vägt mot det stöd han har från Iran och Ryssland och hans framgångar på slagfältet den senaste tiden får detta krav säkert den syriska regimen att fortsätta kriget. Dessutom finns inte någon självklar motpart att förhandla med och detta faktum blir allt besvärligare att hantera för var dag som går.

Men i grunden speglar de syriska problemen att USA inte längre är berett att med vapenmakt vidmakthålla status quo i Mellanöstern. Att bilägga Israels konflikt med palestinierna kan därför vara ett nödvändigt första steg som möjliggör en sådan politisk reträtt.

Petter Birgersson
Bo Pellnäs
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons