Annons
Nyheter

Förföljelse av kristna i Irak

Inför de irakiska valen om en knapp vecka har våldet på nytt drabbat den kristna minoriteten i de norra delarna av landet.
Nyheter • Publicerad 1 mars 2010

Den ansedda människorättsorganisationen Human Rights Watch rapporterar om sju riktade mord mot kristna de senaste dagarna och varnar för en upprepning av situationen 2008.

Då utsattes kristna i staden Mosul för omfattande våldsaktioner med det uppenbara syftet att sprida skräck i den kristna minoriteten och tvinga kristna på flykt.

Annons

Syftet den gången uppnåddes till stora delar. Efter samordnade attacker dödades 40 kristna och 12 000 kristna Mosulbor flydde staden och våldsverkarna lyckades därmed förändra stadens maktförhållanden. Detta kan läggas till den större bilden med uppemot 500 000 kristna som flytt Irak sedan 2003, med andra ord nära hälften av Iraks historiska kristna befolkning. Fortsatta våldsamheter kan leda till att hela kristenheten i Irak raderas ut, därmed skulle en drygt 1900-årig kristen närvaro snart vara till ända.

Nu tycks alltså taktiken återigen vara att skrämma de kristna på flykt för att på så sätt utöka makten för någon av de två dominerande folken i norra Irak, kurder och araber. Vittnesmål berättar om hur kristna avkrävs identitetshandlingar och på basis av sina efternamn som klingar kristet blir förföljda och också mördade. En anhörig till ett av de senaste offren konstaterar att ”vårt enda brott är att vi är kristna”.

Human Rights Watch uppmanar nu den irakiska regeringen att förstärka säkerheten i områden med kristna minoriteter, främst kaldeiska katoliker, inför och under valen på söndag.

Organisationen uppmanar också regeringen att snabbt utreda och åtala de skyldiga för morden och andra våldsamheter, något som är helt nödvändigt om den kristna minoriteten ska uppleva det som möjligt att stanna kvar.

En inte obetydlig del av de kristna som flytt Irak har nått Sverige och inte minst Södertälje och Skärholmen. Förföljelsen av den kristna minoriteten är därför också en fråga med direkt relevans för Sverige.

De senaste åren har svenska myndigheter gjort bedömningen att det varit säkert för kristna flyktingar att återvända till Irak och därmed har kristna irakier tvångsutvisats. Sverige har varit ett av få europeiska länder som tillämpat en policy om tvångsutvisning av kristna till Irak, policyn har också varit mycket omstridd och Sverige har fått stark kritik av bland annat UNHCR.

De senaste veckornas signaler om en tilltagande förföljelse av kristna borde rimligen få regering och riksdag att verka för att de kristna irakiska flyktingarna i Sverige får stanna och garanteras skydd och säkerhet.

Douglas Brommesson är universitetslektor i statsvetenskap.

Mattias Karlsson
Douglas Brommesson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons