Annons
Nyheter

Fan vara historiker

Vad rätt du tänkt, vad du i kärlek vill,
vad skönt du drömt kan ej av tiden härjas.
Det är en skörd, som undan honom bärgas,
ty den hör evighetens rike till.
Nyheter • Publicerad 17 december 2009

Så vackert skrev Viktor Rydberg i sin kantat till Uppsala universitets jubileum 6 september 1877.

Litteraturprofessorn Olle Holmberg i Lund ändrade lite på versen:

Annons

Vad fel du tänkt, vad du i ondska vill,

vad dumt du drömt kan ej av tiden härjas.

Det är en skörd, som undan honom bärgas

ty den hör historikernas rike till.

Det är historikernas uppgift att ta reda på allt som hänt, tills de varje sten har vänt. De som var med när något hände kan bara hoppas på att dö i tid.

Som Hjalmar Söderberg. Han skrev om en kärlekshistoria, mellan Lydia Stille och Arvid Stjärnborg, i ”Den allvarsamma leken”, den finaste kärleksromanen i svensk litteratur. Som slutar med att han lämnar Stockholm: ”Och tåget rullade ...”

Historikerna har funnit att dramat var självupplevt. Söderberg blev förälskad i Maria von Platen, den vackra ryttmästarfrun från Kristianstad. När han bröt upp från sitt äktenskap för att få gifta sig med henne lämnade hon honom, för hans gode vän Gustaf Hellström. Maria var Lydia.

En av de tre männen i Söderbergs pjäs ”Gertrud” är en osympatisk typ, karikerad på, just det, Gustaf Hellström.

Så kan historikerna följa sina offer: författare, politiker, ekonomer – ibland även vanliga människor. Många har lämnat spår efter sig: dagböcker, brev. Allt som inte bränts finns på pränt.

Men nu kommer den moderna tiden med internet och mobiltelefoner. Och här slutar spåren. Moderna människor skriver inte brev som kan lagras och läsas. De ringer och skickar e-mail, dessa brev som hör till förgängelsen och försvinner småningom i elektronikens djup.

Annons

För historikerna är denna e-post ett Guds gissel och djävulens bländverk. Viktiga samtal mellan kända älskande, och mellan männen i politikens grottekvarn, förblir okända.

Människor slutar skriva brev. Romanserna utspelas trådlöst, i inte bara bokstavlig mening. Tänk om Strindberg skickat sina brev till Harriet Bosse på e-mail – och hon hade raderat allt.

Det måste fan vara historiker, numera.

Nils-Eric Sandberg är före detta ledarskribent i DN och publicist i filosofiska och ekonomiska ämnen.

Mattias Karlsson
Nils-Eric Sandberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons