Annons
Nyheter

Exotiska platser på Söderslätt

När jag flyttade till Skåne från Kolmårdsskogarna förstod jag först inte språket i Lund, dit jag sökt mig för att studera. Efter fyra år i Lund tyckte jag ändå att det gick bra med skånskan.
Nyheter • Publicerad 10 juni 2009

Då hade jag inte varit i Trelleborg. Inte anade jag att fem mil kunde betyda en annan dialekt, här talade man varrdens grannaste språg! Nu förstår jag även detta exotiska språk rätt så bra.

”Det är soligt väder idag”, sa jag till min etiopiske vän.

Annons

”Jaså?” tänkte han. Vad betyder det? Vad kommer hon att säga sen, att hon ska ta ned månen kanske?

I ett land med i stort sett bara två årstider, regnperiod och torrperiod är våra ständiga nordiska väderkommentarer förbryllande och exotiska.

Jag satt ute i trädgårdsstolar på öster med en väninna från Warszawa. Det svischade över huvudet, ett luftdrag, vingars snabba rörelse, vi tittade förvånat upp och fick se en flock brevduvor flyga förbi. I Trelleborg finns avancerade brevduvetävlare. De föder upp duvor, som bor och pysslas om i duvslag. Vid tävlingar körs de ringmärkta duvorna iväg till andra platser, släpps ut och iväg och då flyger de fort som tåget på ett mirakulöst sätt hem tillbaka till det egna duvslaget.

Senare på dagen såg jag och väninnan några män stå iklädda sjöstövlar upp till armhålorna längs kustvägen mot Ystad. De stod där långt ute i vattnet på ett stenigt avsnitt. De fiskade näbbgäddor, dessa fiskar som har ett grönfärgat skelett så man tydligt ser benen och enkelt kan rensa fisken medan man äter. Min storstadsväninna fann allt detta, brevduvor och näbbgäddor, ytterst exotiskt.

En ung kvinna från Bollnäs besökte oss i Trelleborg. Hon tyckte det var som en semesterort här, väldigt exotiskt, inte bara palmerna utan stränderna, naturen och sommarlivet gav en känsla som att vara på Kanarie­öarna. En stockholmska på besök blev förtjust över att se fasaner strutta omkring i åkerkanter och gårdsparker, det hade hon inte sett förut. Sydvästra Skåne har en annan byggnadskultur än övriga Sverige, de vita kringbyggda gårdarna i det trädfattiga landskapet är en exo­tisk syn.

Allt är exotiskt, det beror på betraktarens öga. Vi ska inte underskatta besökarens syn på Söderslätt. Det är vi som är hemmablinda.

I sydvästra Skåne bor 750 000 människor. Alla andra människor kommer från någon annanstans. Så sällsynta är trelleborgarna på jorden. Därför finns all anledning att satsa på turismen, det är en stor och växande näring, som omsätter stora belopp.

Turismsamarbetet Destination Söderslätt med de fyra kommunerna Vellinge, Trelleborg, Svedala och Skurup känns som en bra avgränsning. Österlen är ett känt varumärke, det har exotiska Söderslätt också förutsättningar att bli.

Madeleine Brandin är arkitekt och författare.

Mattias Karlsson
Madeleine Brandin
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons