Annons
Nyheter

Ett bättre liv

Många vill ha ett bättre liv, åtminstone materiellt. Puritaner föredrar ett sämre liv, dock vanligen främst för andra.
Nyheter • Publicerad 8 april 2010

I längden ger bara ekonomisk tillväxt högre standard. De flesta tillväxtkritiker jag mött har varit välbärgade, bland dem ett par biskopar med en lön som i förhållande till den intellektuella arbetsinsatsen varit extremt hög. Enligt min erfarenhet kan statligt anställda personer med hygglig lön lättast fördra fattigdom för andra.

Regeringen vill nu höja flerbarnstilläggen och sänka skatten för pensionärer. Gruppen pensionärer med flerbarnstillägg är kanske begränsad. Men det är populärt – politik handlar om röstmaximering.

Annons

I en mening förstår jag regeringens ansats. Regeringen har fått skulden för den internationella ekonomiska kris som startades av amerikanska politikers beslut att ge mycket generösa lån till låginkomsttagare – något som svenska journalister inte brytt sig om att ta reda på, begripligt nog eftersom sådant förutsätter så mödosamma verksamheter som läsning, forskning och analys.

Borgerliga politiker har sorgliga erfarenheter. Fromma personer som följer politik är övertygade om att gud är socialdemokrat. Ty efter varje borgerlig valseger – 1976, 1991, 2006 – har landet drabbats av en ekonomisk kris. Visserligen har varje kris berott på gamla socialdemokratiska misstag, och som nu senast på internationella. Men de fromma i Partiet kan se kriserna som ett resultat av Broderskapsrörelsens aftonböner. (Jag ger detta som ett forskningsuppslag till religiösa statsvetare.)

Borgerlig politik kräver kanske taktik. Och det finns argument: en rödgrön valseger skulle ge oss en skatte­chock, en tillväxtfientlig politik, och, kanske värst av allt, statsråd från ett parti som hyllat Stalin och DDR.

Men i ett ekonomiskt perspektiv finns andra synpunkter på hur skatterna bör förändras. Vill vi ha upp tillväxten, och få de alltfler arbetslösa i arbete, måste skatterna på företagande och investeringar sänkas. Allt företagande handlar om risktagande. Men genom reavinstskatten på aktier lägger staten en extremt hög skatt på risk.

I en rationell ekonomi – antag en sådan, för resonemangets skull – blir all reavinst och all utdelning på aktier skattefri, om den återinvesteras. Nettouttaget bör beskattas lägre än inkomst. Med byggmomsen hindrar staten effektivt bostadsbyggande.

Företagande är riskfyllt och bör därför ha lägre skatt än inkomst av trygg anställning. Detta av det enkla skälet att företagande genererar den tillväxt som i längden ökar välståndet åt alla.

Men: sedan 1950 har (enligt en analys av ekonomerna Bjuggren & Johansson 2009) all ökning av sysselsättningen kommit i den offentliga sektorn. Alltså ingen i den privata.

Regeringen borde förklara för väljarna att om de vill ha det bättre måste de acceptera rimliga levnadsvillkor för dem som producerar välståndet. Och att allt välstånd kanske inte skapas på försäkringskassan.

Nils-Eric Sandberg är före detta ledarskribent i DN och publicist i filosofiska och ekonomiska ämnen.

Mattias Karlsson
Nils-Eric Sandberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons