Annons
Nyheter

Det obefästa palatset

1930 var min far 18 år och hade redan arbetat fyra år på Kilsunds textilfabrik i Borås.
Nyheter • Publicerad 25 oktober 2013

Det året valdes han till ordförande i den lokala fackföreningen. Den ryska revolutionen låg nära i tiden och påverkade ännu politiska stämningar i Sverige. Man bör veta hur den socialistiska rörelsen utvecklades under åren efter sekelskiftet fram till 1930 för att förstå vikten av det vägval som socialdemokratin och Per Albin Hansson genomförde. Det var inte självklart att ungsocialister skulle välja en demokratisk väg mot framtiden. Revolutionen framstod som lockande för dessa unga idealister.

En av dem var Zäta Höglund som utmanade Per Albin om ledarskapet och socialdemokratins framtida inriktning. Redan 1913 hade han tillsammans med Fabian Månsson och Hannes Sköld publicerat stridspamfletten ”Det befästa fattighuset” där man utropade ”Inte en man, inte ett öre till försvaret”. I klasskampens ljus sågs militären och kapitalet som en förenad fiende. Ett problem för författarna var nog att det första världskriget bröt ut så tätt inpå publiceringen. Men man bör minnas att även Per Albin var pacifist och ändrade uppfattning först som partiledare under trycket av tysk upprustning och en allt mörkare utveckling i trettiotalets Europa.

Annons

Hade Zäta Höglund levat idag skulle han stått storögt förundrad över den fantastiska utveckling som vårt land genomgått efter 1945. Det fattighus han såg sig leva i skulle han idag ha uppfattat som ett palats, smyckat med jättelika köpcentra fyllda av ett ofattbart utbud av varor, charterflygplan som lyfter och landar från alla håll på jorden, skolor och förskolor i varje hörn av slottsträdgården. Han kunde nöjt ha konstaterat att den socialistiska drömmen att samhället skulle uppfostra barnen nu var förverkligad.

I ett hörn av palatset har det moderata partiet funnit att det inte räcker att bara vara nya. Nu vill man under en ny logotyp vara ”det nya arbetarpartiet”. Även om min far skulle stått förvånad och knutit handen i byxfickan är det tydligt att vi i denna fråga måste ta de nya moderaterna på allvar.

Reinfeldt och Borg förefaller i vart fall ivrigt ha studerat Zäta Höglunds skrift från 1913. Hans motto ”Inte en man, inte ett öre till försvaret” har synbarligen övertagits av det nya arbetarpartiet inför valrörelsen 2014.

Fast helst undviker Moderaterna att kommentera varför man inte vill försvara sitt palats. Regeringens tystnad inför ryssarnas maktdemonstrationer mot Ukraina och Litauen påminner om Östen Undéns ovilja att irritera Sovjet.

Medan det skymmer i öster kan vi bara hoppas att någon modern Zäta Höglund skriver ”Det obefästa palatset” och förklarar varför vårt demokratiska samhälle förtjänar ett bra försvar samt yrkar på ”Fler soldater, mer pengar till försvaret”.

Petter Birgersson
Bo Pellnäs
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons