Nyheter

Där vården fungerar

Du ramlade i vår famn. Så sa en av sköterskorna som samlats omkring mig och hennes leende var varmt.
Nyheter • Publicerad 20 februari 2014

Det var när jag hade svimmat i sjukhuskorridoren vid Centralsjukhuset i Kristianstad. Jag hade varit föremål för den högkvalificerade vården på Bröstcentrum och opererats för misstänkt bröstcancer. I väntrummet hade jag kunnat läsa om en häpnadsväckande utveckling av vården sedan 70-talet. Det har därtill utvecklats likartade behandlingsprogram i hela landet vilket sannerligen inte gäller alla sjukdomar. Från mammografi till efterbehandling har information, tidsschema, kallelser, operation och sjukresa fungerat för mig enligt ett perfekt logistiskt system. Nåja, jag var inte nöjd vid ett tillfälle men då lyssnade doktorn. Jag är tacksam för den vård jag fått och kan gå vidare med tillförsikt. Berörd är jag av personalens empati och fina omsorg.

Allt fungerar verkligen inte bra men mera sällan lyfts de goda exemplen fram. Samtalen på byn om sjukvården handlar ofta om missförhållanden. Mer resurser efterlyses. När allt mer kan åstadkommas är det klart att man kan pumpa in gränslöst med pengar i sjukvården. Min egen erfarenhet som administratör inom hälso- och sjukvården är dock att det som i andra verksamheter finns möjlighet att använda tillgängliga resurser inom vården mer effektivt.

Att göra rätt från början och att systematiskt bygga upp kunskap sparar mycket tid och resurser. Det tar av allas tid om tillgängligheten per telefon inte fungerar. Det kostar det i tid att inte ha en effektiv logistik och rätt kunskap för remisshanteringen. Det kostar i tid och orsakar lidande att inte hjälpa och slussa patienten rätt genom vårdkedjan. Att vårdkedjan mellan sjukvård och kommun inte fungerar för de svårast sjuka äldre är ett allvarligt missförhållande mänskligt och resursmässigt. Varför det ska vara en sådan omöjlig nöt att knäcka är svårt att förstå. Jag vill inte tro det men kan det handla om rädsla för ålderdomen och en negativ syn på äldre?

Jag menar att det inte kan vara fult med effektiva ledningssystem även inom sjukvården. Ibland kan man få den uppfattningen av debatten. Lean management är ett system som tillämpas till exempel på St Görans sjukhus i Stockholm. Det handlar om att se verksamheten som en helhet, upphäva stuprören och skapa en sammanhängande vårdkedja och att göra tydligt ”vem man är till för”, det vill säga patienten, gammal som ung, inom vård och omsorg. En helt avgörande förutsättning för att lyckas är enligt all erfarenhet att vårdpersonalen är med på tagen och att deras engagemang och kompetens tas tillvara. Så kan också tillfredsställelse och arbetsglädje öka.

När man blir sjuk blir man liten och beroende. Då är det skönt att få känna tillit till att jag kommer att hamna i en kvalificerad och varm famn.

Petter Birgersson petter.birgersson@allehandasyd.se
Monika Wikman Olin
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.