Annons
Nyheter

Burka Avenger – vår tids stålman

Världen är full av despoter och tyranner.
Nyheter • Publicerad 22 augusti 2013

De kan vara svåra att besegra. Men inte i de tecknade seriernas värld. Ett universum som besitter sin egen logik. Där vinner de goda, som är utrustade med övernaturliga superkrafter, alltid över de onda.

För Captain America var Adolf Hitler ett betydligt lättare byte än för de allierade. På omslaget av det första numret från 1941 får Hitler en rejäl käftsmäll av den patriotiska hjälten.

Annons

Stålmannen, som fyller 75 i år, bekämpade också axelmakterna. Redan 1940 lyckades han tillfångata Hitler och ställa honom inför rätta i Genève.

Det var inte bara under andra världskriget som tecknade figurer fick utkämpa verklighetens strider. Greppet används även i dag. Den senaste i raden är den svartklädda hämnaren Burka Avenger. Hon kämpar för flickors rätt till utbildning. Och hennes främsta vapen är pennor och skrivböcker. Som de flesta andra hjältar har hon ett dagjobb. Egentligen är hon lärare. Men när det behövs förklär hon sig och slåss mot elaksinnade talibaner som försöker förbjuda flickor från att gå i skolan.

Den tecknade serien skapades av den pakistanska popstjärnan Aaron Haroon Rashid. En man som hade fått nog av utvecklingen i sitt hemland. I en intervju på nyhetskanalen CNN:s hemsida förklarar Rashid att han såg det som sin plikt att försöka göra skillnad. Det verkar som att han har lyckats. Serien har snabbt fått spridning såväl i Pakistan som utomlands.

Uppmärksamheten är välförtjänt. Serien belyser ett problem som är vardag för många flickor. I Pakistan och närliggande Afghanistan, där läskunnigheten bland flickor och kvinnor är skrämmande låg, skulle det sannerligen behövas en Burka Avenger. I båda länder kan endast 12 procent av den kvinnliga delen av befolkningen läsa.

Det finns förvisso någon som skulle kunna kallas för verklighetens Burka Avenger; den sextonåriga Malala Yousafzai från Pakistan. Redan vid elva års ålder började hon kämpa för flickors rätt till skolgång. Så småningom betraktades hon som ett hot av landets talibaner. Förra året blev hon skjuten i huvudet på väg till skolan.

Trots talibanernas illdåd lät sig inte Malala tystas. Tvärtom har hennes röst blivit allt starkare. För drygt en månad sen höll Malala tal i FN:s generalförsamling. Hela världen lyssnade när världens klokaste sextonåring pratade. Hon underströk att det är böcker och pennor som är våra mest kraftfulla vapen. Ett barn, en lärare, en penna och en bok kan förändra världen.

Beväpnade med samma typ av vapen, böcker och pennor, för både Malala och Burka Avenger kampen för flickors rätt till skolgång. Det är gott att det finns såväl verkliga som tecknade hjältar. Ifall verklighetens skurkar ska besegras krävs nämligen hjältar av alla de slag.

Petter Birgersson petter.birgersson@allehandasyd.se
Naomi Abramowicz
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons