Annons
Nyheter

Britter med Cleggmani

Storbritannien har på allvar tagit steget in i tv-åldern. Och med det har landets tredje största parti, liberaldemokraterna, på allvar börjat kämpa om regeringsmakten.
Nyheter • Publicerad 20 april 2010

Förra veckan höll Storbritannien landets första tv-sända valdebatt. Jo, det är sant, det var den första någonsin.

Lika anmärkningsvärt var att debatten inte vanns av någon av partiledarna för de två dominerande partierna tories och labour, utan av Nick Clegg, partiledare för det lilla liberaldemokratiska partiet och tidigare skicklig och omtyckt men relativt okänd Europaparlamentariker.

Annons

Efter den råder rena ”Cleggmanin”. I en nyligen gjord opinionsmätning får liberaldemokraterna större stöd än både tories och labour, vilket inte hänt på mer än hundra år.

Länge hade konservativa tories en klar ledning inför parlamentsvalet den 6 maj. Tory-ledaren David Cameron har idag lägst odds att bli näste premiärminister. Han har bidragit till att modernisera sitt parti och locka nya väljare. Under premiärminister Gordon Browns ledning har labourpartiet förlorat det stora inrikespolitiska försprång de haft under många år. Brown anses pålitlig, men tråkig, långt ifrån sin karismatiske företrädare Tony Blair.

Paradoxalt nog är liberaldemokraterna Europas största liberala parti, men ett av dem som har minst inflytande. Det brittiska valsystemet med majoritetsval i enmansvalkretsar innebär att antingen labour eller tories brukar få en klar majoritet i parlamentet, och därmed kan bilda en regering med starkt parlamentariskt stöd. Systemet gör det osannolikt att det blir ett valresultat utan tydlig majoritet. Men nu ser det ut att kunna ske.

Det fruktar både labour och tories, eftersom de då skulle behöva bilda en koalitionsregering med liberaldemokraterna. Därför ägnar sig nu både Gordon Brown och David Cameron åt att omväxlande flörta med liberaldemokraterna och varna väljarna från att rösta på dem.

Efter många decennier ute i kylan har liberalerna plötsligt blivit ett intressant parti – i centrum för medias bevakning och för väljarnas intresse.

Det kan innebära en rejäl ommöblering i inrikespolitiken. Utan tydlig majoritet, kan både labour och tories tvingas att bjuda över varandra för att få liberalerna att bilda regering. Liberalerna kommer sannolikt att vilja se en grönare och mer EU-vänlig politik, och kräva eftergifter för att stötta antingen Brown eller Cameron.

Den första valdebatten någonsin som direktsändes i tv var den mellan Nixon och Kennedy inför presidentvalet 1960. Det sägs att det var den som fällde avgörandet och ledde Kennedy till seger.

Storbritanniens första tv-sända valdebatt kommer inte att göra Nick Clegg till premiärminister. Men den har gett honom möjlighet att skaka om brittisk inrikespolitik rejält.

Marianne Ekdahl är fri skribent och kommunikationsansvarig på ESS Scandinavia.

Mattias Karlsson
Marianne Ekdahl
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons