Annons
Nyheter

Blodet räknas före jorden

Nationalstaten är en geografisk avgränsning med självbestämmande om regler och lagar innanför landsgränserna.
Nyheter • Publicerad 18 augusti 2014

Ofta delar medborgare i landet språk, historia och kultur, men ett land är framför allt det område på kartan nationen deklarerat som sin och vars gränser omvärlden erkänner.

Trots att länder är geografi tillhör man inte per automatik det land där man vistas. Människor är till skillnad mot land rörliga, reser och flyttar, och därför har man utformat medborgarskap som är kopplade till den plats man anses komma från och tillhöra.

Annons

Vissa länder , som USA, ger automatiskt medborgarskap om man är född inom landets gränser. I andra stater, som i Sverige, krävs det blodsband i nedstigande led med en annan svensk medborgare. Kanske gör det att synen på medborgare i Sverige är exkluderande. Man värnar om släktskapet, välfärdsstaten och historiska traditioner på en intellektuell nivå, samtidigt som blågula flaggor, sill-vurm och svenskhet som sådan anses fult och lätt rasistiskt.

I det offentliga rummet talas det om rasifiering och att människor fortfarande bemöts olika beroende på hudfärg, samt hur man bäst motverkar att Sverige- demokraterna skall få fler mandat i nästa val. Många har en genomtänkt medvetenhet om hur de vill vara mot sina medmänniskor. Samtidigt degraderas nästintill alla hitflyttade i tysthet till offer som det anses vara synd om eftersom de inte vuxit upp i det ”fina” svenska systemet. Människor med en annan bakgrund förväntas inte kunna ta hand om sig själva, vilja vara en del av samhället i landet de flyttat till eller i sin tur kunna tillföra något värde till sin egen närmiljö och omvärld.

Arketyperna för den hitflyttade är antingen flyktingen som korsat ett hav i gummibåt, genomlevt ett krig och behöver botas från trauman, eller så är det en bidragsslukande lat man som börjar slå sin fru och sju barn när han druckit upp månadens ersättning från SFI-kursen. Trots att det rör sig om uppenbara undantag är det de som får sätta debatten och bilden av hur hitflyttade påverkar landet.

För att väga upp räknar ekonomer på hur invandring ökar de svenska skatteintäkterna, kommuner och staten satsar miljoner på olika integrationsprojekt och i media funderar man högt på hur man skall låta fler människor med olika bakgrund komma till tals.

Man är ett offer om man utsätts för ett brott, men ingen är ett offer som en del av sin person. Samhället måste utforma sina system så att fler kan komma hit och leva. De som vill bo på den lilla geografiska plats som kallas för Sverige borde få det, och de som vill stanna kvar över tid ska kunna ges medborgarskap. Ett land handlar mer om plats än om blod och ett steg på vägen vore att direkt låta alla som föds inom landets gränser bli medborgare direkt.

Blodet räknas före jorden

Carolin Dahlman
Johanna Nylander
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons