Annons
Nyheter

Begränsa inte litteraturen

Ett lån per bok – även om boken är digital. Det föreslår Mats Söderlund och Louise Hedberg från Sveriges författarförbund i ett debattinlägg (SvD 14/1). Författare och förläggare reagerade med skarp kritik, och debatten fortsatte om e-böckernas framtid.
Nyheter • Publicerad 23 januari 2012

Anledningen till att bibliotek bara låter en person åt gången låna en fysisk bok är inte ”komplicerade avtal, svåra förhandlingar och en noga genomarbetad modell anpassad för den specifika marknaden”. Anledningen är att det bara finns en bok. Det är inte en ”tidsenlig, transparent och välfungerande modell”. Det är en begränsning som är nödvändig på grund av fysikens lagar.

Precis som Mats Söderlund och Louise Hedberg skriver så kan e-böckerna innebära nya fantastiska möjligheter. Därför är det synd att se Sveriges författarförbund göra sitt bästa för att motarbeta de möjligheterna.

Annons

Förbundets förslag skapar även en hel del andra frågor som vore intressanta att få besvarade. I dag kan man få ett lånekort på vilket bibliotek som helst, oberoende av var man bor. Kommer bokälskare skaffa sig lånekort på alla Sveriges bibliotek, så att de snabbt kan hitta ett där den e-bok de letar efter är ”inne”? Vilka konsekvenser kommer det få för bibliotekens vilja att låna ut e-böcker? Kommer biblioteken till slut bara tillåta utlåning till folk som bor i rätt kommun? Vad innebär det för kulturens tillgänglighet?

Det gamla systemet för lån av böcker är bekant och det är alltid enklare att köra i gamla hjulspår än att ta sig an de utmaningar som förändringar innebär och det nytänkande som krävs. Författarförbundet skjuter dock sig självt i foten genom att motarbeta utvecklingen.

Kreativiteten är författaryrkets kardinaldygd. Den kreativiteten kommer ge oss en mängd nya sätt att sprida litteratur på som gynnar både författare och läsare. Att låsa fast sig i ett föråldrat system gynnar ingen litteraturvän.

John Nyzell

praktikant på ledarredaktionen

Mattias Karlsson
John Nyzell
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons