Att offra jämställdheten
I Sverige har vi nått långt på vägen mot jämställdhet, men på många håll i världen lever kvinnor fortfarande under usla villkor. Vi i Sverige kan bidra till att förbättra kvinnors rättigheter genom att agera som föredöme och påtryckare.
Men ibland sätter vår svenska princip om jämställdhet käppar i hjulen för att förbättra livet för kvinnor i andra länder.
Ett av de EU-förslag som blivit mest omdiskuterat i Sverige på senare tid är det nya förbättrade mammaledighetsdirektivet. För två veckor sedan röstade Europaparlamentets jämställdhetsutskott igenom ett förslag som ska förlänga minimiledigheten från 14 till 18 veckor, och göra det obligatoriskt att vara hemma i sex veckor efter förlossningen. I slutet av mars ska parlamentet anta förslaget och enas om ett slutligt förslag tillsammans med medlemsländerna.
Det nya direktivet kommer att förbättra kvinnors rättigheter ibland annat Tyskland, Frankrike, Österrike, Spanien, Grekland, Belgien och Nederländerna.
Men i Sverige har direktivet orsakat en hetsig debatt.
Varför ska EU tvinga mammor att vara hemma sex veckor? Det ska vara en rättighet att vara hemma när man fått barn, inte en skyldighet, säger svenska debattörer.
Och varför handlar direktivet bara om mammors rättigheter? Att utesluta papporna från lagstiftningen är ett steg tillbaka för jämställdheten, hävdar många.
Två principer står mot varandra.
Den ena principen gäller det jämställda föräldraskapet. EU-förslaget krockar med Sveriges syn på föräldraskap, där mammor och pappor ges lika möjligheter att dela på föräldraledigheten, och där det anses fel att tvinga mammor att vara hemma sex veckor efter förlossningen, om de vill arbeta.
Den andra principen gäller hur välfärdssystemen ska förbättras över hela Europa.
Det nya direktivet kan förbättra villkoren för miljontals europeiska kvinnor. Men debatten i Europaparlamentet visar att det finns ett stort motstånd mot förslaget, framför allt från kristna grupperingar och högerpolitiker.
Om vi från svenskt håll verkligen vill förbättra jämställdheten i Europa, är det viktigare att driva på för att besluta om lagförslaget än att motarbeta det. Det finns redan alldeles för många som motarbetar alla försök att förbättra kvinnors villkor med både ideologiska och ekonomiska argument!
Det är enkelt för oss svenskar att hävda att föräldraledighet ska vara en rättighet, inte en skyldighet. Men vi får inte glömma att alla arbetstagare i Europa inte har lika starkt skydd som i Sverige. En obligatorisk ledighet är ett skydd för nyblivna mammor från påtryckningar från arbetsgivare att ge upp rätten till ledighet.
Svensk millimeterrättvisa ska inte få stoppa ett förslag som kan förbättra villkoren för miljontals kvinnor i Europa.
Marianne Ekdahl är fri skribent och kommunikationsansvarig på ESS Scandinavia.