Annons
Nyheter

USA: Våra soldater agerade rätt

Besättningen på Apache-helikoptern följde regelboken när den sköt ihjäl elva försvarslösa människor på en gata i Bagdad och sårade två små barn. Det konstaterade USA:s militär i en nu offentliggjord rapport från massakern 2007.
Nyheter • Publicerad 7 april 2010
Foto: 

Videon från attackhelikopterns sikte som publicerades av Wikileaks i måndags blev i går toppnyhet i både amerikanska och arabiska medier. Därmed tvingades USA:s militär att agera.

En talesman för US Central Command uppgav att videon, som någon läckt till Wikileaks, tycks vara äkta. Samtidigt offentliggjorde militärkommandot en internutredning som armén gjorde kort efter massakern.

Annons

Slutsats: Alla amerikanska soldater följde "the rules of engagement" - reglerna för strid.

På pappret är regelboken för USA:s armé sträng. En person måste identifieras som fiende innan en soldat får öppna eld. Motståndaren måste utgöra ett hot. Sårade dödas inte.

Videon som Sydsvenskan berättade om i går visar hur en grupp män som strosar på en gata i Bagdad beskjuts med helikopterns automatkanon. När en minibuss med fler män kör fram för att rädda en sårad beskjuts även de. Elva personer dör, varav två anställda av nyhetsbyrån Reuters. Två små barn i minibussen såras allvarligt.

- I praktiken var USA:s "rules of engagement" i Irak vid den här tiden extremt tillåtande. Brittiska soldater i koalitionstrupperna fick inte öppna eld förrän de själva var hotade, men amerikanerna sköt så fort någon uppfattades som upprorsmakare, säger Robert Egnell, forskare vid Försvarshögskolan och expert på USA:s krigföring i Irak.

Han menar att videon är ett tydligt exempel på hur USA:s krig i Irak och Afghanistan ägt rum i en miljö där det kan vara svårt att skilja fienden från civilbefolkningen.

Men också på att reglerna tänjdes till det yttersta och ibland överträddes i en tid då amerikanska soldater dagligen utsattes för attacker.

Trots att videon tydligt visar att männen inte deltog i strid, att högst ett par av dem bar kalasjnikovs över axeln och att flera dödades när de försökte släpa undan en sårad hävdar US Central Command i den tills nu hemligstämplade rapporten att allt gick rätt till:

x Strider pågick i kvarteren. Därför hade helikopterbesättningen skäl att tro att de civilklädda männen var upprorsmakare ("insurgents").

x De två Reutersanställda borde ha visat tydligt att de var journalister.

x Och vad gäller barnen i minibussen - en femårig flicka och en tioårig pojke - konstaterar militären att "besättningen på Apachehelikoptern trodde att bussen skulle användas för att hjälpa sårade upprorsmakare att fly" och att ingen såg barnens ansikten i bilfönstret.

Annons

Enligt utredningen fann de amerikanska markförband som kom till platsen efter några minuter både automatvapen och granatgevär bland de döda.

Idag är läget i Irak annorlunda. Striderna är färre. Trots en rad bombdåd sedan valet i mars fortsätter USA att överlåta allt mer av säkerheten till Iraks armé. Barack Obamas plan är en reträtt nästa år.

- Men irakier som ser videon placerar in den i dagens politiska situation, tror Robert Egnell. Filmen går på tvärs med USA:s egen berättelse om att de är i Irak för att hjälpa.

Magnus Pier
Olle Lönnaeus
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons